Koliko vam se puta dogodilo da mirno čitate neku web stranicu, kad odnekud grune glasno brbljanje uz još glasniju glazbu? Nama se to događa svakodnevno. Dok tražimo izvore za vijesti, na web stranicama – pa i onima od respektabilnih medijima kao što je CNN – redovito nam se bez pitanja pokreće video kojeg nismo tražili. Taman kad počnete čitati tekst, iz vedrog neba grune iritirajuće glasan video…

Stoga smo s veseljem dočekali vijest kako će Googleov web preglednik Chrome dokinuti takvu praksu s verzijom 64. Sada smo je i dočekali – od ovog tjedna, Chrome se automatski nadograđuje na verziju 64. To je čak i ranije nego što je isprva najavljeno (trebala je izaći 15. veljače, ali je ubrzana jer donosi zaštitu za zloglasni Meltdown).

No lako je moguće da ste propustili taj novitet – čak i ako ste ga tražili. Naime, Google je promijenio njen naziv i sada ćete ju naći pod naredbom Mute site koja se ne nalazi pod Postavkama nego ćete do nje doći tako da kliknete desnom tipkom miša na kraticu koju želite utišati i odaberete Mute site. Nakon toga će se sve web stranice s proskribiranog web odredišta (cnn.com, primjerice) uvijek automatski pokretati s isključenim zvukom.

Nije to loše rješenje: to znači da web odredišta koja želite čuti (primjerice, ona vezana uz glazbu ili recimo YouTube) neće biti stišana.

Sve je to OK, ali pravi šok nas je dočekao na računalu na kojem je Chrome instaliran na hrvatskom jeziku. Vaš je autor isprva bio uvjeren da mogućnost utišavanja web odredišta u hrvatskoj verziji jednostavno ne postoji. Naposljetku sam otkrio da se nalazi na istom mjestu, a zove se Zanemari web lokaciju.

Zanemari web lokaciju

Bilo bi vrlo zanimljivo saznati od Googlea tko im je preveo taj izraz: čovjek ili stroj? Rekli bismo: stroj – to ide uz kvalitetu prijevoda na hrvatski koju inače nudi Google Translate. A novi Chrome nudi i druge bisere: primjerice, odmah iznad Zanemari web lokaciju nudi se Označi karticu – možete li iz prve pogoditi što to znači?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.