Vodeće tvrtke za analizu mobilnog tržišta objavile su rezultate prodaje smartfona u prošloj godini, koji pokazuju kako se trend njihove slabije prodaje na najrazvijenijim tržištima proširio na cijeli svijet.

U posljednjem tromjesečju 2017. godine, obje su tvrtke zabilježile rekordan pad prodaje: IDC govori o padu od 6,3 a Strategy Analytics o čak devet posto slabijoj prodaji u odnosu na završni kvartal godine prije.

Ukupni podaci za 2017. godinu tako pokazuju pad od 0,1% (IDC), odnosno rast od jedva jedan posto (Strategy Analytics).

Podaci iz oba izvora podudaraju se kad je u pitanju ljestvica najvećih proizvođača. Na prvom mjestu je i dalje Samsung, ali uz pad prodaje od otprilike četiri posto na godišnjoj razini. U posljednjem tromjesečju preskočio ga je Apple, koji je u tom razdoblju izdao nove modele iPhone 8 i X, ali na godišnjoj razini i Apple bilježi pad. Isto vrijedi i za trećeg proizvođača, Huaweija.

Među prvih pet osjetni rast je zabilježio jedino kineski Xiaomi, koji je nakon dvije godine stagnacije gotovo udvostručio prodaju i vratio se u Top 5. Xiaomi sada zauzima poziciju broj 1 na dva najveća svjetska tržišta: kineskom i indijskom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.