Sada kada je četvrta generacija mobilnih mreža postala dostupna (gotovo) svima, sve češće se pojavljuju konkretni planovi o uvođenju pete generacije.

Podsjetimo, druga generacija mobilnih mreža – GSM – je donijela digitalnu tehnologiju koja je mobitele uvela u svakodnevnicu. 3G je mobitelima donio suvislu, a 4G konačno i zaista brzu vezu s internetom.

5G će donijeti superbrzu internetsku vezu, ali i čitav niz drugih novih mogućnosti, kao što je poplava IoT uređaja – „pametnih“ naprava koje će međusobno komunicirati bez ljudi. No, kao i kod prethodnih generacija – zapravo ne znamo kakve će sve nove mogućnosti otvoriti nova generacija.

Ono što znamo – još od 2016. – jest da Qualcomm priprema X50, modem koji će mobitelima omogućiti komunikaciju preko 5G mreža. Qualcomm se sada pohvalio kako je čak 19 proizvođača potpisalo kako će proizvoditi 5G mobitele s tim čipom, a među njima su i na našem tržištu prisutni Asus, HTC, LG, Nokia, Sony, Xiaomi i ZTE.

Prvi mobiteli s tim čipom očekuju se 2019. godine.

Istodobno, Qualcomm je najavio i kako će 19 velikih, internacionalnih operatera iskoristiti X50 čipove za test 5G mobilnih mreža. Među njima su i Deutsche Telekom te Vodafone, pa možemo očekivati i naš Hrvatski telekom te Vipnet među 5G pionirima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.