Nakon godinu dana razvoja, LG je danas objavio kako je spreman predstaviti smartfon koji koristi vlastiti umjetnu inteligenciju. Riječ je o tehnologiji LG ThinQ koja je premijeru doživjela na zvučnicima, hladnjacima i drugim kućanskim aparatima (za smart home) predstavljenim na sajmu CES 2018, a sada stiže na mobitel. Premijeru će imati na ovogodišnjem izdanju premium smartfona LG V30, koji je odnedavno dostupan na našem tržištu. Nova, ‘inteligentnija’ verzija bit će predstavljena na sajmu Mobile World Congress koji se otvara 26. veljače u Barceloni.

Na novom modelu V30, LG će iskoristiti umjetnu inteligenciju (Vision AI) kako bi „opametio“ kameru. Ona će automatski analizirati kadar kojeg želite snimiti i preporučiti najbolji način snimanja, jedan od osam modova: portret, hrana, kućni ljubimci, krajolik, grad, cvijet, izlazak/zalazak sunca. Kut gledanja, boje, refleksije, pozadinsko osvjetljenje i zasićenje uzet će se u obzir kako bi mobitel odredio što da fokusira i kako da podesi postavke. Primjerice, ako uperite kameru mobitela prema tanjuru tjestenine, V30 će automatski aktivirati toplije boje i pojačati oštrinu kako bi fotografija hrane djelovala ukusnije.

U razvoju ove mogućnosti, LG je s partnerima analizirao više od stotinu milijuna fotografija kako bi usavršio algoritme za inteligentno poboljšavanje snimki. Poboljšan je i način snimanja pri slabijem osvjetljenju: Vision AI mjeri svjetloću kadra kojeg želite snimiti, a ne opću razinu svjetlosti u okolišu.

Još jedna mogućnost umjetne inteligencije je automatsko pronalaženje nižih cijena za proizvode koji vas zanimaju – dovoljno je uperiti kameru prema njihovom QR kodu – no ta mogućnost vjerojatno neće biti tako skoro dostupna za naše malo hrvatsko tržište.

Novi model V30 ponudit će još jednu ekskluzivnu mogućnost: 32 nove glasovne naredbe za Google Assistant. Te naredbe – LG ih zove Voice AI – koristit će se za automatsko aktiviranje pojedinih načina snimanja. Primjerice, izgovorite li mobitelu OK Google, Take a Romantic Cine Video mobitel će krenuti snimati video u stilu hollywoodskih melodrama; ili možete narediti mobitelu da snimi fotografiju hrane i prije nego što prepozna tanjur.

LG je obećao da će i (barem neke) od novih mogućnosti putem softverskih nadogradnji postati dostupne i za druge modele LG-ovih mobitela – barem one (naj)novije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.