Svi smo se već naviknuli na AMP (Accelerated Mobile Pages) format kojeg je Google uveo preklani da bi omogućio brže učitavanje web stranica na mobilnim uređajima. I mi ga koristimo na digitalno.hr, od prvog dana.

AMP radi tako da „sreže“ web stranicu na najnužnije – tako da čitatelji mogu na miru pročitati primjerice vijesti, a da ih ne ometaju gomile linkova, reklama, sličica, izbornika…

Naravno, takav je sadržaj manje vizualno atraktivan.

Po principu „i ovce i novce“, Google je jučer predstavio AMP Story, novu varijantu AMP-a koji nudi atraktivnije vizuale – animirane slike, primjerice – ali takve stranice se ipak učitavaju brže od običnih web stranica.

Google je istodobno predstavio još jednu sličnu novost, koja je našla na mahom negativne reakcije: AMP for Email. Ideja je da vam e-mailom stigne multimedijalno bogat sadržaj na kojeg možete odmah i odgovoriti – primjerice, potvrditi rezervaciju ili dodati termin u kalendar.

Zašto je to loša ideja? Po našem mišljenju, zato što je e-mail zamišljen kao brzo i jednostavno sredstvo komunikacije: želite dobiti informaciju, sa što manje usputnih sadržaja, a ako želite više informacija ili interakciju – uvijek možete kliknuti na link u poruci. K tome, na e-mail nitko nema monopol, pa ni Google koji sada želi uvesti vlastiti format. Da ne govorimo o sigurnosnim rizicima i reklamama…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.