Vipnet je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu predstavio aktivnosti u pripremi slijedeće generacije mobilne telefonije – 5G.

Vipnet već testira 5G tehnologije na području grada Jastrebarskog, na frekvencijskom spektru od 3500 MHz, uz suglasnost HAKOM-a. Postignute su brzine od 700 Mbit/s, i to u oba smjera: u 5G-u brzina uploada je jednaka brzini downloada.

Paralelno, Vipnet već ostvaruje sličnu – čak i veću brzinu: 750 megabita u sekundi – korištenjem tehnologije LTE Advanced PRO, pri čemu se koristi frekvencijski spektar na 2100 MHz (ranije rezerviran za UMTS tehnologiju) te se kombiniranjem sa spektrom na 800 i 1800 MHz i Multiple MIMO tehnologijom dostiže rekordne brzine – a one se već mogu koristiti na današnjim mobitelima (onim najmodernijima, njih nešto više od deset posto).

Vipnet je podsjetio da za uvođenje 5G-a postoje i prepreke: treba izgraditi transportne optičke mreže velikog kapaciteta do svake županije i do glavnih turističkih središta; sredstva za taj projekt osigurana su od strane EU, ali Republika Hrvatska kasni s implementacijom. Zatim, regulator treba osloboditi frekvencije (druga digitalna dividenda), a treba i dobiti dopuštenja lokalnih zajednica za gradnju većeg broja baznih stanica: one bi za 5G trebale biti znatno gušće nego što su danas.

Za razliku od 3G i 4G mreža koje su implementirane odjednom, 5G će doći kao rezultat niza nadogradnji u mreži. S obzirom na velike tehnološke zahtjeve, procjenjuje se da će investicije u 5G mrežu biti višestruko veće nego je to bio slučaj s 4G tehnologijom, kažu u Vipnetu.

Na današnjoj konferenciji je demonstrirana i veća brzina kućnog interneta: Docsis 3.1 modemi postižu brzinu od 1 Gb/s. To znači da se datoteka od 2 GB – primjerice cjelovečernji HD film – može preuzeti za 18 sekundi. Za usporedbu, na brzini od 10 Mb/s „skidanje“ istog filma bi trajalo 858 sekundi – 14 minuta i 18 sekundi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.