Mirno čitate web stranicu i odjednom iskoči oglas koji prekriva dobar dio ekrana? Ne da se maknuti, dok ne odbroji neko vrijeme? Ili se uopće ne da maknuti? A što kažete na video koji se automatski pokreće, sa zvukom?

Svega toga više nema – ako koristite Google Chrome. Kako je najavljeno, od danas Chrome sam blokira sve te najiritantnije oblike oglasa. Do sada smo za to morali koristiti razne dodatke, takozvane ad blockere, koja bi mnoga web odredišta prepoznala, pa nas ne bi pustila k sebi… Igra mačke i miša – koju sada možemo izbjeći.

Chrome, dakako ne blokira sve oglase, nego samo gore nabrojane, najiritantnije (po standardima Koalicije za bolje oglase). Međutim, riječ je o velikoj promjeni, iz dva razloga. Kao prvo, Googleov preglednik je uvjerljivo najpopularniji softver za pregledavanje web stranica: koristi se za više od polovice svih pregleda, po statistici StatCountera. Kao drugo, Google živi od reklama. Doslovce. Počevši od tražilice i pretraživača, preko Gmaila pa do sitnih uslužnih aplikacija, Google ne naplaćuje svoje usluge i softver – umjesto toga, zarađuje od reklama. A sada ih blokira!

Cnet piše kako su mnogi veliki oglašivači, kao što su Forbes i LA Times, već promijenili politiku oglašavanja i uklinili iritantne oglase da ih Chrome ne bi blokirao.

Kao korisnici, možemo samo aplaudirati Googleovoj odluci i njenoj dalekovidnosti. A možda je naučio od Facebooka, kojeg mnogi korisnici napuštaju jer im je dosta reklamnog sadržaja nauštrb objava prijatelja?

U svakom slučaju, digitalno.hr se neće promijeniti jer smo od prvog dana donijeli odluku da nećemo prikazivati iritantne oglase, kakve Google sada blokira.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.