Microsoft nas je razmazio. Već smo navikli da u okviru svoga projekta Garage svako malo izbaci neku mobilnu aplikaciju koja dobro dođe. Te jednostavne aplikacije ispunjavaju potrebe mnogih korisnika, tako da se često čudimo što netko već nije izdao nešto slično…

Najnoviji primjer je Photos Companion, aplikacija za Android i iOS smartfone koja radi samo jednu stvar: omogućuje nam da prebacimo fotografije s mobilnog uređaja na PC – što brže, jednostavnije i uz što manje komplikacija. (Pod uvjetom da imate Windows 10; sa starijim Windowsima ne radi.)

Photos Companion

Transfer fotografija s mobitela na PC

U tome su možda čak i pretjerali: voljeli bismo vidjeti primjerice mogućnost da odjednom prebacimo sve fotografije s mobitela na PC – a ne da moramo birati jednu po jednu.

No krenimo redom. Zašto je ova aplikacija korisna? Zato što postoji mali milijun načina kako prebaciti fotografije s mobitela na računalo. Možete to napraviti preko Bluetootha, WiFi-ja, WiFi Directa, USB kabla… No štogod odabrali, pripremite se na instalaciju dodatnog softvera, podešavanje, omogućivanje pristupa… samo zato da bi kopirali par fotki s jednog uređaja na drugi.

Photos Companion

Photos Companion je zamišljen tako da pojednostavi stvari. Naravno, sve ne radi smjesta: nakon što instalirate aplikaciju, uvjerite se da su PC i mobitel spojeni na istu Wi-Fi mrežu. Slijedeći korak (morat ćete ga napraviti samo jednom): otvorite aplikaciju Fotografije (Photos; imaju ju sva Windows 10 računala – sa starijim Windowsima ova aplikacija ne radi) pa kliknite tri točkice u desnom gornjem kutu i zatim odaberite Postavke (Settings) i pri dnu, pod Pretpregled (Preview) uključite klizač (ako već nije uključen). Zatvorite i ponovno otvorite aplikaciju.

Nakon što ste to obavili (jednom), dalje je jednostavno: kliknite na Uvezi (Import) pa odaberite najdonju postavku (ne možete pogriješiti, ona već nudi Photos Companion). Aplikacija će zatim prikazati bar-kod u kojeg morate uperiti kameru mobitela na kojem ste otvorili aplikaciju Photos Companion i – gotovo. Mobilna aplikacija će ponuditi fotografije koje možete prebaciti, i one će se prebaciti u tren oka.

Jedina mana: ne možete odabrati sve fotografije odjednom – možete ih birati samo jednu po jednu.

Na koncu, moramo spomenuti alternativu: oblak. Ako često snimate dosta fotografija i želite ih sve zadržati i pristupati im na računalu, jednostavnije je da podesite da se same automatski spremaju u oblak (po mogućnosti, samo kad ste u dosegu Wi-Fi mreže, da ne trošite mobilni internet). Takvu mogućnost nude Dropbox, OneDrive i ostala popularna cloud rješenja. Dakako, ako ju ne trebate često – Photos Companion je brzo, jednostavno i praktično rješenje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.