Kineski proizvođač TCL, koji se u našim krajevima nudi pod brendom Alcatel, večeras je predstavio poplavu novih modela, uoči službenog početka sajma Mobile World Congress 2018 u Barceloni.

Novi mobiteli pripadaju novim serijama jednostavno nazvanim (po uzoru na Nokiju?) po brojkama: 5, 3 i 1.

Od pet novih modela, najjači i najskuplji od njih je Alcatel 5 – za 230 eura. Taj vitki metalni mobitel s 5,7″ ekranom pomodnog formata 18:9 (razlučivosti 720p) nudi jednako pomodan minimalni okvir oko ekrana s lijeve, desne i donje strane – no iznad ekrana ima nešto više mjesta, jer ondje su dvije kamere. Čim mobitel prepozna da kanite snimiti selfie s dvije ili više osoba, prebacit će se u širokokutni način rada (120°) te po potrebi aktivirati LED bljeskalicu.

Alcatel 5 nudi još nekoliko trikova za snimanje upečatljivih fotografija. Social Square dijeli ekran, tako da na jednoj polovici možete gledati (i uređivati) snimke, dok na drugom dijelu ekrana možete pratiti kadar – da na brzinu snimite još nešto, ako se ukaže nešto zgodno.

Skener otiska prsta, koji se nalazi straga (dovoljno daleko od objektiva) također zna nove trikove: može poslužiti za otključavanje skrivenih datoteka i snimaka, ali i kao okidač za snimanje selfieja.

U ožujku će mu se na tržištu pridružiti tri modela nove serije 3, također s 18:9 ekranima, ali ovaj put zapakiranim u uglačano, sjajno kućište sa zaobljenim rubovima i odgovarajuće zaobljenim 2.5D staklom. Sva tri modela imaju IPS ekrane s HD+ razlučivošću, a razlikuju se po veličini: 5,5″ (Alcatel 3, koji će koštati 150 eura), 5,7″ model 3X (180 eura) te 3V s okruglo 6″ i dvostrukom kamerom straga koji će koštati samo deset eura više – ali vjerojatno nije slučajno što kod njega Alcatel ne spominje IPS.

Na koncu, ali ne i najmanje zanimljiv novitet je Alcatel 1X, prvi mobitel kojeg pokreće Android Oreo (Go edition), ogoljenu verziju najnovijeg Androida koju prate ogoljene verzije Googleovih aplikacija (Google Go, Files Go, Google Maps Go, YouTube Go i Gmail Go, pa čak i Go verzija Google Assistanta) a sve to zato da bi mobitel i sa slabijim procesorom i manje memorije mogao komforno pokrenuti sve najvažnije funkcije softvera na kojeg smo navikli i kod skupljih mobitela.

Alcatel 1X će koštati samo 100 eura (110 ako želite Dual SIM, a 90 ako vam ne treba 4G) kada izađe u travnju.

I on nudi ekran pomodnog formata 18:9, stražnju kameru od 16 megapiksela, no nemamo pojma kako će izgledati sprijeda: Alcatel je zaboravio (ili „zaboravio“?) objaviti slike tog mobitela.

Alcatel 1T 7

Istodobno, Alcatel je predstavio i dva nova jeftina tableta, Alcatel 1T s ekranom od 10″ ili 7″ koji će se od proljeća nuditi za 100 odnosno 70 eura. Skuplji od njih bit će 4G modemi Linkzone CAT12 i CAT7 (180 odnosno 100 eura) koji će svim okolnim uređajima preko WiFi-ja osiguravati najbržu bežičnu vezu s internetom (a ovaj prvi može poslužiti i za punjenje baterije mobitela).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.