Samsung je danas, dan prije službenog otvaranja sajma Mobile World Congress 2018 u Barceloni predstavio svoj udarni ovogodišnji mobilni telefon: Samsung Galaxy S9(+).

Na prvi pogled, novi udarni model ne razlikuje se puno od lanjskog S8 – koji je uveo značajan novitet: Infinity Display, ekran koji zauzima gotovo čitavu prednju površinu. S9 je mrvicu manji (ali deblji) ali nudi isti ekran: 5,8″ odnosno 6,2″ na S9+ modelu, koji se ujedno razlikuje i po tome što dodaje drugu kameru straga: telefoto, također s optičkom stabilizacijom.

Straga, postoji jedna očita razlika: skener otiska prsta je premješten na praktičnije mjesto: na sredinu, ispod objektiva kamere.

Kameru smo već dvaput spomenuli – jer su glavni noviteti vezani upravo uz nju. Najveći je promjenjivi otvor blende: on može iznositi f/1.5 kada trebate nešto snimiti uz slabo osvjetljenje, ili se automatski prebaciti na f/2.4 kada je svjetlost dobra. Navikli smo na takve mogućnosti kod SLR fotoaparata, ali ovo je prvi mobitel koji ju nudi.

Još jedan apsolutni novitet u svijetu mobitela je Super slow-mo: snimanje usporenog videa. Nešto slično nudi i iPhone X – ali on snima 240 sličica u sekundi, a S9 četiri puta više: 960 sličica u sekundi.

Samsung Galaxy S9

AR Emoji je još jedan novitet kojim je S9 nadmašio iPhoneovu inovaciju. Za razliku od animiranih likova poput lisica ili robota, na S9 animirate likove koji se temelje na – vašem vlastitom licu. K tome, rezultat ne morate koristiti samo u softveru proizvođača, nego u bilo kojoj aplikaciji za komunikaciju – jer, vaš animirani lik možete spremiti kao standardni animirani GIF koji se može koristiti u bilo kojem softveru.

Samsung Galaxy S9

To su bile najkrupnije novosti, a sitnih poboljšanja ima puno više. Primjerice, Samsung obećava puno bolju kvalitetu zvuka iz stereo zvučnika koje je tunirao AKG (on proizvodi i priložene slušalice) a atmosferičnost zvuka je dodatno začinjena Dolby Atmos tehnologijom, koja osigurava i 360° zvuk.

Samsung Galaxy S9

Samsung je poboljšao oba sustava za identifikaciju kamerom – prepoznavanjem lica ili šarenice oka – s tim da sada možete koristiti oba sustava istodobno, za brže i sigurnije prepoznavanje. Poboljšan je i treći sustav prepoznavanja – skenerom otiskom prsta, sa stražnje strane: sada možete koristiti jedan prst za otključavanje mobitela, a neki drugi za pristup zaštićenim datotekama (kroz novi Knox 3.1).

Samsung Galaxy S9

Po običaju, Samsung se potrudio ponuditi i zanimljive dodatke te ekskluzivni softver. Od ovih prvih, najzanimljiviji je DeX, stalak koji omogućuje da S9 koristite kao računalo koje pogoni priključeni monitor, tipkovnicu i/ili miša – za igranje, uredske programe, multimediju na velikom ekranu… Novost je da pritom mobitel možete držati polegnutim – ne mora biti uspravan – a njegov ekran možete koristiti kao touchpad.

Od ekskluzivnog softvera, izdvaja se Samsung Max kojeg mogu koristiti i vlasnici starijih Samsungovih mobitela – a ne samo S9: može se preuzeti ovdje (besplatno, dakako). Samsung Max nije ništa drugo nego Opera Max – minimalno ušminkan u Samsungovo ruho – a to je, kako smo ocijenili, ponajbolja aplikacija za štednju mobilnog interneta (kompresirajući podatke, možete osigurati više interneta nego što vam omogućuje mobilna tarifa; k tome, osigurava više privatnosti uz VPN). Norveška Opera je u međuvremenu prešla u kineske ruke, a novi su vlasnici ispustili Operu Max, pa je priliku iskoristio Samsung…

S9(+) će se moći kupiti od 16. ožujka, ali cijena nije objavljena. Znaju se samo boje: Midnight Black, Titanium Gray, Coral Blue i potpuno nova Lilac Purple.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.