Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji uoči otvaranja sajma Mobile World Congress 2018, Nokia je predstavila čak četiri nova modela, zadržavajući staru shemu imenovanja jednoznamenkastim brojkama.

Međutim, kao i lani, uza sve te Android smartfone, najveću pozornost publike i medija privukao je blast from the past  – obnovljeni model iz bolje prošlosti. Nokia 8110, takozvani banana telefon, proslavio se „ulogom“ u filmu Matrix, a nova verzija ima sufiks 4G. Taj spoj (bolje?) prošlosti i napredne sadašnjosti nudi standby rad na baterije kroz 20 dana, ili osam sati razgovora kroz VoLTE mrežu, gdje ćete sugovornika čuti bolje nego roboti u bliskoj budućnosti.

Uz originalni klizni dizajn u crnoj ili banana žutoj boji, nova verzija – koja potječe iz ere prije smartfona – nudi i par aplikacija na koje smo navikli danas: Google Assistant, Google Search, Google Maps, Facebook, Twitter, Outlook i Gmail. Naravno, tu je i Snake. Nokia 8110 stiže na tržište u svibnju, po cijeni od 79 eura bez poreza.

Nokia 8 Sirocco
Nokia 8 Sirocco

Od četiri nova smartfona, najjači model Nokia 8 Sirocco stiže u travnju po cijeni od 749 eura. Nokia ga opsuje kao „posebno izdanje za fanove“, a oni će se vjerojatno sjetiti kako je 2006. izašla Sirocco verzija tadašnjeg premium modela 8800. Zanimljivo je i da je on imao OLED zaslon…

Novi model 8 odjeven je u nehrđajući čelik dva i pol puta otporniji od aluminija klase 6000 „normalne“ Osmice, a prestižni finiš dobio je i do ruba zaobljeni ekran odjeven u Gorilla Glass 5, okružen tankim rubom. Sirocco ima i pojačane kamere (dvostruka straga; jedna s 2x optičkim zoomom; Pro Camera način snimanja omogućuje ručne kontrole; Zeissova optika), kao i tunirani zvuk, vodootporno tijelo, bežično punjenje…

Nokia 6
nova Nokia 6

Lani je Nokia predstavila i model Nokia 6; stoga se novi, danas predstavljeni model zove – New Nokia 6. Obnovljeni model donosi brži procesor, bržu 4G vezu s internetom, dvostruko kameru sa Zeissovom optikom, brzo punjenje preko USB-C priključka, zvučnike koji jamče širu zvučnu sliku, Android Oreo te pomodni 2.5D zaslon s tankim okvirom i Gorilla Glass zaštitom.

Nova Nokia 6 se razlikuje i izvana: kućište je dvobojno, a izrađeno je od jednog komada aluminija koje prolazi 11 sati anodiziranja i poliranja.

Nokia 6 izlazi u travnju, u varijanti s 3 GB RAM-a i 32 GB ROM-a, po cijeni od 279 eura bez poreza; kasnije se očekuje i varijanta sa 4/64 GB.

Nokia 7 Plus
Nokia 7 Plus

Nokia 7 Plus je na više načina „podebljan“ model, s većim ekranom, jačim čipovima, jačom baterijom koja jamči barem dva dana rada, pa čak i jačom selfie kamerom (16 megapiksela). Cijena: 399 eura; također u prodaji od travnja.

Nokia 1
Nokia 1

Na koncu: početni, ali ne i najmanje zanimljiv model: Nokia 1. To je prvi Nokijin mobitel u programu Google Android Oreo Go Edition koji omogućuje smartfonima s 1 GB RAM-a i slabijim procesorima da rade brzo i glatko, zahvaljujući optimiziranom softveru (Go verzije Googleovih aplikacija: Gmail, YouTube…)

Nokia 1 će izaći u travnju, u dvije boje (crvena, plava) a koštat će samo 79 dolara bez poreza. Ako vam se to čini premalo, možete je ukrasiti maskicama, za 8 dolara komad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.