Vivo je brend koji je većini nas nepoznat – premda čvrsto drži svoje mjesto među deset najvećih proizvođača mobilnih uređaja na svijetu. Za to mu je dovoljno to što zauzima jedno od vodećih mjesta na dva najveća svjetska tržišta: kineskom i indijskom. Baš kao i zemljaci iz kineske tvrtke Oppo (s kojom su vlasnički povezani), Vivo se nije trudio ostaviti dojam na europskom tržištu na kojem službeno ni nije prisutan – sve do sad. No ove godine je došao na Mobile World Congress u Barcelonu i ondje predstavio svoj koncept: mobitel Apex koji donosi više od jedne tehnološke novotarije.

Kako smo već pisali, Vivo je prvi ponudio (azijskom) tržištu mobitel sa skenerom otiska prsta ugrađenim u ekran. To rješenje omogućilo mu je da smanji okvir oko ekrana na minimum. Međutim, već najavljuje slijedeći korak: okviri budućnosti zauzimat će manje od dva posto ukupne prednje površine mobitela.

Apex još uvijek nije na toj razini: okviri s gornje, lijeve i desne strane mjere željenih 1,8 milimetara, ali onaj s donje strane visok je „čak“ 4,3 mm. No, Vivo očekuje da će uskoro i njega „skresati“…

Da bi dosegao željeni cilj svođenja gornjeg okvira na 1,8 mm, koliko mjere okviri sa strane, Vivo je premjestio dvije stvari koje očekujemo na vrhu mobitela: zvučnik i selfie kameru. Piezoelektrični zvučnik je tako premješten u – ekran. Pisali smo kako je slično rješenje ponudio Xiaomi u svojem modelu Mi Mix, prvom kojem je ekran zauzeo više od 90% površine sprijeda. U Vivu pak tvrde kako je njihova tehnologija Screen SoundCasting naprednija te nudi kvalitetniji zvuk. K tome, štedi bateriju.

Vivo je usavršio i čipove potrebne za reprodukciju zvuka; „normalan“ mobitel ih upošljava četiri (digitalno-analogni konverter, DAC, te tri pojačala) a Vivo ih je sve sveo na jedan čip – što također štedi prostor, ali i bateriju te potrebu za hlađenjem čipova.

Što se tiče selfie kamere, za nju je pronađeno originalno rješenje: ona iskače iz tijela mobitela, na pritisak prstom. Kao eject mehanizam. U Apexu, cijeli postupak traje 0,8 sekundi – što znači da nećete izgubiti priliku za snimku u pravom trenutku.

Vivo je usavršio i skener otiska prsta. Na mobitelu Vivo X20 Plus UD, skener zauzima malen dio ekrana – ne veći od „normalnog“ skenera otiska prsta, što znači da ga morate „gađati“, ali na Apexu on zauzima gotovo polovicu ekrana; dovoljno je pritisnuti prst na OLED ekran, ondje gdje vam je najzgodnije, i skener će automatski očitati vaš prst. Štoviše, Apex može očitati dva otiska prsta na istom ekranu: praktično ako imate dokument za kojeg želite da se otvori, primjerice, samo u prisustvu oba bračna druga, ili dva poslovna partnera.

Vivo se krajem prošle godine proširio na veći broj azijskih tržišta, a nedavno prihvaćanje sponzorstva nad Svjetskim nogometnim prvenstvom u Rusiji signalizira da bi uskoro mogao pokazati interes i za stari, dobri europski kontinent.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.