OK, priznajemo da ovo nije dobra vijest za sve: mnogi od nas ne mogu uhvatiti ni pristojan signal 3G mreže – a kamoli 4G mreže – ovdje, na našem planetu. Ali, napredak je neumitan i tko zna – možda vaš kraj svijeta dobije pristojni signal mobilne mreže prije od Mjeseca…

Na njemu će proraditi 2019., kada privatna berlinska kompanija PTScientists lansira svoju misiju sa Cape Canaverala, u SpaceX Falcon 9 raketi. Cilj je, nakon gotovo 50 godina, vratiti vozila na Mjesec: ondje su posljednji puta viđena u prosincu 1972., kada se u njima vozila posada Apolla 17.

Čast da izgradi prvu mobilnu mrežu na Mjesecu dobila je Nokia, koju je angažirao njemački Vodafone kako bi umrežila dva Audijeva mjesečeva vozila. Njihova vožnja bit će uživo prenošena na TV-u, a Nokijina oprema koja to omogućuje bit će velika poput vrećice šećera.

Video s Mjeseca emitirat će se u HDTV tehnici, no ne preko 5G-a; službeno, zato što do lansiranja na Mjesec 5G standard vjerojatno neće biti usvojen, a neslužbeno: zato što 5G ima premali domet, pa bi oprema trebala biti puno veća (i skuplja).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.