DarkMatter, specijalizirana tvrtka za cyber-sigurnost iz Abu Dhabija, izdala je smartfon kojeg predstavlja kao najsigurnijeg na svijetu.

Mobitel nazvan Katim – što je arapska riječ za tišinu – prvi put je predstavljen kao projekt još na lanjskom Mobile World Congressu u Barceloni, a ovog je tjedna isti sajam iskorišten za vijest o njegovom izlasku na tržište (cijena nije objavljena).

Katim je napravljen tako da ulijeva sigurnost već na prvi dodir, svojim kućištem od posebno ojačanog aluminija klase 7000. Naravno, kućište je posve vodootporno i ojačano protiv udaraca i padova.

No to je samo jedan od četiri „stupova“ na kojima počiva njegova sigurnost. Ostala tri su Katim OS – posebno ojačana verzija Androida; Katim aplikacijski paket koji nudi sigurnu komunikaciju preko e-maila ili chata te Katim Cyber Command Center koji nudi ultimativnu zaštitu: hardversko gašenje senzora, kamera, mikrofona, senzora – pritiskom na tipku.

„Ako se (špijuni) ne mogu prišuljati k vama i neopazice fizički isključiti prekidač – nema nikakve mogućnosti da vas prisluškuju“, kažu tvorci Katima.

Međutim, Katim nije jedini siguran mobitel predstavljen na Mobile World Congressu. Američka tvrtka Sikur (čita se kao secure) najavila je mobitel kojem je glavna namjena poslužiti kao novčanik za kriptovalute. Proizvest će se samo 20.000 primjeraka, koji će se moći kupiti od kolovoza po cijeni od 799 dolara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.