LG, koji je zahvaljujući OLED televizorima tehnološki predvodnik na tržištu, predstavio je ovog tjedna u Seulu deset novih modela za ovu godinu.

Cijene za hrvatsko tržište nisu objavljene, no sudeći po cijenama za američko tržište, novi će modeli biti jeftiniji od dosadašnjih. Sniženje cijena je u skladu s najavom LG-a koji očekuje da će ove godine prodati 2,5 milijuna vrhunskih OLED TV-a, što je priličan porast u odnosu na lanjskih 1,6 milijuna.

Novi modeli serija W8, G8, E8, C8 i B8 sa zaslonima veličine 55″ do 77″ koriste LG-ovu tehnologiju umjetne inteligencije ThinQ, koju pokreće procesor Alpha 9. Umjetna inteligencija će dodatno poboljšati prikaz slike (iz gotovo pa bilo kojeg kuta) a za poboljšanje zvuka zadužena je tehnologija Dolby Atmos.

ThinQ će omogućiti da televizoru govorite što želite učiniti – dakako, ne na hrvatskom (podržani jezici su: engleski, francuski, njemački, španjolski, talijanski, brazilski portugalski, poljski, korejski, ruski i turski). Dodatno, tu je i Google Assistant, a neke od „pametnih“ mogućnosti bit će dostupne i na „običnim“ LCD televizorima (devet novih modela serija SK95, SK85 i SK80 sa Super UHD razlučivostima i zaslonima od 49 do 75″).

LG OLED E8
LG OLED E8

Niti 24 sata nakon LG-ovog predstavljanja, ovogodišnje modele televizora predstavili su i zemljaci iz Samsunga – tržišni lider. Na događanju First Look New York u zgradi Američke burze na Manhattanu predstavila je novu generaciju QLED TV prijemnika.

Novi modeli pripadaju serijama Q9, Q8, Q7, i Q6, sa zaslonima veličine 49 do 85″. Cijene im nisu objavljene.

Poput LG-ovih, i Samsungovi novi modeli dolaze s digitalnim pomoćnikom: to je Bixby, poznat sa smartfona, koji prihvaća naredbe glasom. Televizori su zamišljeni kao hub – središnje mjesto u kući iz kojeg se može upravljati s „pametnom“ kućnom elektronikom koja podržava Samsungov standard SmartThings.

Od tehnoloških noviteta, novi modeli podržavaju full-array local dimming za veći kontrast, te dodatno poboljšani HDR10+.

Atraktivna nova mogućnost je Ambient Mode koji radi poput screen savera: kada ne prikazuje TV ili video sliku, može prikazivati fotografiju zida iza ekrana – tako da djeluje kao da je ekran proziran  – a povrh toga aktualne informacije (vremenska prognoza, temperatura, vijesti…) ili slike korisnika.

Samsung QLED Q9F
Samsung QLED Q9F

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.