U subotu, 10. ožujka ste u Zagrebu? Svakako svratite do Katedrale, gdje ćete od 12 do 16 sati moći vidjeti kako je izgledao život u Zagrebu sredinom 19. stoljeća.

Svi zainteresirani moći će besplatno isprobati dva različita stupa za virtualnu stvarnost – i njihovim odabirom pomoći organizatorima u razvoju stupa koji će ići u serijsku proizvodnju za domaće i svjetsko tržište.

VR stupovi su proizvod domaće startup kompanije vr pole, a razvojni tim tvrtke osmislio je i dizajnirao mobilni stup u suradnji s nekoliko profesora s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. VR Pole prototip prvi je ovakve vrste u Europi, a za prvo javno testiranje direktor VR Polea Milan Gudeljević odabrao je upravo stari Zagreb.

Za što vjerniji prikaz izgleda “stare” Katedrale iz 19. stoljeća, nekoliko godina prije velikog potresa, korišteni su svi dostupni elementi arhivske građe Grada Zagreba, a art direktor VR Polea Dragan Vejnović ističe kako je njegovom timu i njemu to bio jedan od zahtjevnijih projekata na kojima su radili u posljednjih desetak godina. „Ovaj projekt pokazao se iznimno izazovnim za prikazivanje putem 3D tehnologije jer osim nekoliko starih razglednica, ne postoje dovoljno realni prikazi Kaptola i stare Katedrale iz tog doba. Baš zbog toga smo izrazito ponosni što smo odradili tako dobar posao, a na građanima je da sada ocijene da li je prikaz dovoljno realan“, kaže Vejnović.

U nepunih godinu dana, koliko djeluje tvrtka vr pole, ona je postala finalist programa Startup Factory Zagreb, dio je Tehnološkog parka Zagreb, a s obzirom da su VR Pole stupovi postali dio standardnih eksponata Muzeja Iluzija, koristit će ih njihovi posjetitelji diljem Europe, od Austrije do SAD-a i Malezije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.