Prilikom predstavljanja Windowsa 10 S, većina je komentatora dočekala novu verziju Windowsa na nož: tako je naš Damir Muraja napisao kako bi novu inačicu „trebalo nazvati Windows 10 $“. Drugi su istaknuli kako je verzija S (nikom zapravo nije bilo jasno što ovo S uopće znači) reakcija na uspjeh besplatnog Chrome OS-a, koji je postajao sve popularniji među školarcima. Stoga je Microsoft predstavio Windows S kao idealan sustav upravo za obrazovnu zajednicu. No, uspjeh je izostao… A još i više kada je Microsoft pokušao nametnuti verziju S proizvođačima osobnih računala: unatoč planovima, malo tko ih je izdao na tržište.

Što je uopće Windows 10 S? Podsjetimo: to je verzija Windowsa na koje ne možete instalirati bilo koji softver pisan za Windowse – već samo onaj koji se nudi preko trgovine Microsoft Store (slično kao što na iPhoneu ne možete samo tako instalirati softver koji se ne nudi preko App Store trgovine).

Zauzvrat, Windowsi 10 S su definitivno sigurniji, nešto se brže dižu, dulje rade na baterije i otporniji su na usporavanja koje donose sistemske nadogradnje.

Međutim, na novu verziju Windowsa loše je reagirala ne samo stručna javnost i hardverski partneri, već i najšira publika – uključujući one kojima je ponajprije namijenjena: školarce, studente i profesore. Oni ne samo da nisu mogli koristiti aplikacije i igre koje su htjeli, nego čak ni one koji bi sami napisali…

Stoga je Microsoft morao uvesti promjene. Predstavio ih je Joe Belfiore, najprije na Twitteru, a zatim i u članku na svom blogu.

Windows 10 S više neće biti posebna verzija Windowsa nego način rada koji će se moći uključiti. Počevši od slijedeće verzije Windowsa 10, svi zainteresirani moći će se prebaciti iz „normalne“ verzije Windowsa 10 (Home, Pro ili Enterprise) u verziju S – ali i obrnuto, ako se predomislite. Cijeli postupak će biti besplatan (a dosad je Microsoft naplaćivao 49 $ za nadogradnju S verzije na Pro).

Microsoft će i dalje podsticati partnere da nude računala s predinstaliranom verzijom S, a Belfiore piše kako „očekuje da će većina kupaca uživati u prednostima Windowsa 10 u S modu“. Živi bili pa vidjeli…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.