Tvrtka nama Hrvatima lako pamtljivog naziva Sama kineski je proizvođač specijaliziran za računalna kućišta i napajanja – ali ne bilo kakva nego high end: s vrha ponude. Premda se Sama ne predstavlja kao tvrtka specijalizirana za gamere, čini se da su upravo oni najčešći kupci – kao najzainteresiraniji entuzijasti za samostalno sklapanje računala koje idealno ispunjava baš njihove potrebe.

Sama je dostupna na našem tržištu od lani a Vanguard je njihov model iz sredine ponude. No Samina sredina ponude je nešto sasvim drugačije od modela drugih proizvođača: kako taj brend tek treba izboriti poziciju poznate „marke“, njihovi proizvodi nude puno više za svoju cijenu nego što je to slučaj s poznatijim imenima – a čiji proizvodi moraju biti skuplji, jer su puno potrošili na marketing i oglašavanje…

Dakle, što nudi Sama Vanguard za ne puno više od stotinjak eura? Puno – već na prvi pogled! Full tower kućište sa tri je strane (lijevo/desno/sprijeda) obloženo kaljenim staklom, debelim 4 mm, tako da možete uživati i pohvaliti se pogledom na četiri RGB ventilatora (ako vam to nije dosta, možete ih ubaciti još tri).

Tri je i broj brzina koje podržava ventilator, ali Samin sretan broj je ipak sedam: ventilatori podržavaju 7 boja, 7 načina svijetljenja i 7 načina vrtnje.

Ako se odlučite za vodeno hlađenje, podržano je dvostruko: prednje i gornje, 120-360 mm.

Sama Vanguard je ATX III kućište koje prima matične ploče tipa ATX, M-ATX, ITX, E-ATX a jednako je gostoprimljivo i prema različitim grafičkim karticama (do visine 440 mm), hladnjacima procesora (do 180 mm) te napajanjima (s kabelima dugačkim do 238 mm).

sama

Unutra ima mjesta za tri tvrda diska klasične veličine (3,5“) te šest uređaja od 2,5“, osam PCI kartica te četiri USB-a (dva stara USB 2.0 i dva nova). Minus je što samo dva diska (i to ona klasična, velika) možete ubaciti bez odvijača.

Tu su i dva filtra protiv prašine (gore i sprijeda), a jedno je mjesto predviđeno i za HD Audio priključke.

Nakon svega ovog nabrajanja, da rezimiramo: Sama Vanguard svojoj ciljnoj publici nudi visoku kvalitetu za više nego prihvatljivu cijenu. Kvaliteta izrade, upotrijebljeni materijali – na ništa od toga nemamo nikakvu zamjerku.


849 kuna

eKupi


Sama Forza 750W

Sama nudi i odgovarajuće napajanje za ovo kućište. Sama Forza 750W 80PLUS GOLD (899 kuna kod eKupi) može se – baš kao i ventilatori u Vanguardu – pohvaliti vrlo tihim radom. Jamči efikasnost od 87% pri punom opterećenju (preko 90% uz opterećenje od 50%) te punu zaštitu (SCP/OPP/OCP/OTP/OVP). Glavni kapacitator je LG-ov; dolazi s Grade A+ certifikatom i može podnijeti temperaturu od 105°. Ventilator (12-centimetarski) je od aluminija 99-postone čistoće.

Modularni kabeli osiguravaju napajanje za matičnu ploču (20+4 pina), dva procesora (4+4), 12 diskova, dva para grafičkih kartica (6P + 2P) i tri ventilatora.

Kao i kućište, i napajanje imponira kvalitetom izrade a dizajnom je još atraktivnije.

Sama Forza

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.