Svi mi koji poznajemo društvene mreže znamo to intuitivno, ali sada je i dokazano: puno, puno je veća šansa da će se na društvenim mrežama prenijeti lažne vijesti nego – živa istina.

Dosad najopsežnije, a vjerojatno i najozbiljnije istraživanje tog tipa proveli su znanstvenici MIT-a na 126.000 objava na Twitteru, od 2006. do 2016. (dakle, prije nego što je na Twitteru došlo do eksplozije „lažnjaka“ povodom Trumpove kandidature). Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

Istraživanje je obuhvatilo čak 4,5 milijuna tweetova, čiju je istinitost potvrdilo šest specijaliziranih web odredišta (snopes.com, politifact.com, factcheck.org, truthorfiction.com, hoax-slayer.com i urbanlegends.about.com – zaslužili su a ih spomenemo).

Rezultati su vrlo zanimljivi, a glavni je: šansa da će netko proslijediti vašu laž je otprilike sedam puta veća nego ako napišete istinu. Laži putuju brže, i dalje. To ponajviše vrijedi za politiku, ali i za vijesti o terorizmu, prirodnim katastrofama, znanosti, urbanim legendama, financijskim informacijama… Ljudi će uvijek radije prenijeti laž nego istinu.

Otprilike dvije trećine vijesti prenesenih na Twitteru su čista laž. Tek svaka peta je istinita, a ostalo su poluistine.

Tri lažne vijesti koje su se najviše proširile su o muslimanskom zaštitaru Zouheriju koji se pokazao pravi junak za terorističkih napada u Parizu, o jednako nepostojećem ratnom veteranu koji je skoro dobio ESPN-ovu nagradu za hrabrost te o epizodi Simpsona u kojoj se spominje Donald Trump – još 2000. godine (epizoda postoji, ali je iz 2015. godine).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.