Bežična internetska veza je definitivno jedan od najpopularnijih i najkorisnijih izuma našeg doba… kad je ima. Problem je u tome što je vrlo često više nema nego što je ima. Čim se udaljimo od ugla u kojem je smještena bežična oprema – signal se gubi. Kako riješiti taj problem?

Najprije da objasnimo u čemu je problem. Signal bežične mreže ovisi o jako puno faktora: smetaju mu zidovi, bežični signali od susjeda te čitav niz smetnji od drugih elektroničkih uređaja na koje ne možemo utjecati. Te smo probleme dosad rješavali dodavanjem pojačivača signala (extendera) međutim – najčešće bi samo dodali nove probleme. Prvo, takva je oprema prilično skupa – a opet nemamo nikakvo jamstvo da će riješiti problem. Signal tada jest nešto jači ali je pitanje hoće li biti dovoljno jak. K tome, veza je sporija jer brzina sa svakim uređajem pada. Možda najgore od svega: svaki od tih uređaja zahtjeva da se na njega posebno spojite, s drugačijom šifrom, a to komplicira život.

Spas za sve te probleme zove se mesh tehnologija. Prvo, spajanje je jednostavno (svi mesh uređaji dijele istu šifru za pristup, pa se sve odvija automatski). Drugo, signal je maksimalno jak i kada se udaljite od uređaja. (Trik je, da ne kompliciramo opisivanjem složene tehnologije, u tome da svi uređaji dijele istu vezu a ne uvode dodatne točke pristupa.)

Zašto već ranije nismo koristili mesh? Zato što je ta tehnologija bila prilično skupa. Koristila se isključivo u profesionalnim pogonima. Srećom, kao i svaka nova tehnologija, s vremenom je postala dostupna i nama, „običnim smrtnicima“. AirTies 4920 je par uređaja koji koriste mesh da bi pokrili prostor od stotinjak kvadrata, a Iskon ih nudi besplatno za dvije godine korištenja Smart paketa, i to uz 24/7 korisničku podršku.

Osnovni paket sadrži dva uređaja, koji su dovoljni da pokriju vaš dom ili poslovni prostor veličine oko 100 m2. Za veći prostor jednostavno dokupite još uređaja. Mi smo ga isprobali u prostoru veličine 74 m2, gdje je ranije bilo dosta smetnji (od susjeda) i sve je radilo savršeno.

AirTies

OK, dosta uvoda: da prijeđemo na stvar. Cijeli postupak, od otpakiravanja kutije do početka rada trajao je… pet minuta. Da, pet minuta. Subjektivni dojam vašeg autora bio je: iznenađenje. Pa kakva je to nova tehnologija oko koje se čovjek ne mora pomučiti s konfiguriranjem, dugo proučavati upute i rješavati probleme? Neobično iskustvo…

Da se vratimo na kutiju: u njoj su dva malena, kompaktna uređaja, svaki sa svojim napajanjem i jedan kabel kojim ćete jedan od njih (bilo koji, koji vam prvi dođe pod ruku) spojiti s routerom – uređajem koji osigurava vezu s internetom. Slijedi najkompliciraniji dio: gašenje stare Wi-Fi veze na vašem routeru. (Detalji kako to napraviti se nalaze ovdje.) Nakon toga, i nakon što ste dva nova uređaja spojili na struju i uključili, na istom računalu na kojem ste isključili staru Wi-Fi vezu odite na adresu http://air4920.local i upišite iste postavke (korisničko ime i lozinka) koje ste dosad koristili za spajanje na internet. (Da ne bi bilo zabune: možete koristiti i nove, one koji su otisnuti na naljepnici s donje strane AirTies uređaja, ali ovako je jednostavnije. Svi uređaji koji su se dosad spajali na internet preko routera sada će se spojiti na mesh – automatski.)

Sve skupa ovo traje najviše dvije-tri minute a slijedi još otprilike toliko vremena, dok se novi uređaji ne prepoznaju i ne uspostave vezu. Vi dotle ne trebate… ništa. Samo pričekajte da se novi uređaji „dogovore“ – da se to dogodilo, znat ćete po tome što će im diode krenuti svijetliti zeleno.

U slučaju da se to ne dogodi, znači da ste ih previše udaljili: pokušajte ih približiti. Problem može nastati ako su međusobno previše udaljeni ili ako je između njih više od dva debela betonska zida/stropa/poda (ili neka egzotičnija smetnja). Mi takvo što nismo iskusili: sve je proradilo iz prve, tako da nismo stigli pročitati niti dio pisanih uputa (na hrvatskom, s ilustracijama).

Nismo stigli ni instalirati mobilnu aplikaciju. Ona se nudi se za Android i iOS a mogla bi biti korisna ako naletite na problem, jer prikazuje sve detalje o vezi. Tu je i još par dodatnih mogućnosti: možete dati imena svojim uređajima, ograničiti vezu klincima i podesiti dodatne šifre za goste (da vam ne ukradu sav internetski promet).

S mobilnom aplikacijom dobit ćete još jednu: Speedtest tvrtke Ookla. Njome ćete moći izmjeriti koliko vam je brza (i stabilna) nova veza a jako nam se dopalo što su autori AirTiesa odabrali baš nju jer ju smatramo najboljom aplikacijom za mjerenje internetske veze.

Naravno, mogućnosti ima još (spajanje WPS tipkom, ograničavanje pojasnih širina (inicijalno: 2,4 i 5 GHz) i modova, štednja energije…) ali najviše od svega nam se dopalo što je sve proradilo iz prve, bez ikakvog kompliciranja. I nastavilo tako raditi – bez našeg upletanja. Ovo rješenje definitivno zaslužuje našu preporuku: jednostavno je, jeftino i rješava problem.


+

  • cijena
  • jednostavnost uporabe

  • za veći prostor trebat će vam više od dva uređaja

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.