Najnoviji skandal koji je izbio preko vikenda pokazao je kako je tvrtka Cambridge Analytica iskoristila podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka da bi utjecala, između ostalog, i na rezultate američkih izbora. O tome su se raspisali vodeći mediji, kao što je Wired, a i Facebook ih je žurno uklonio sa svoje mreže.

Kako se i vama ne bi dogodilo da vaši privatni podaci završe u rukama treće strane koja ih prodaje onome tko ponudi više – donosimo upute kako to izbjeći. Upute su djelomice preuzete s bloga organizacije Electronic Frontier Foundation.

Postupak nije kompliciran: dovoljno je ući na Facebook (na računalu), odabrati Postavke (Settings) do kojih ćete doći klikom na strelicu prema dolje u gornjem desnom uglu te iz izbornika s lijeve strane odabrati Aplikacije (Apps). Zatim pod Aplikacije, web-mjesta i dodaci (Apps, Websites and Plugins) kliknite na gumb Uredi (Edit) i dobit ćete ekran kao na donjoj slici.

Dovoljno je kliknuti na Onemogući platformu (Disable Platform) i Facebook više neće dijeliti vaše podatke s… tko zna kim.

Alternativno, ako ste navikli da druge internetske usluge koriste vaše podatke s Facebooka, možete odabrati stavku desno: Aplikacije koje upotrebljavaju drugi (Apps Others Use) i ograničiti dijeljenje (samo nekih) vaših podataka. U svakom slučaju, zanimljivo je vidjeti što sve Facebook dijeli o vama…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.