VPN – virtualne privatne mreže – su tema koju smo dosad par puta očešali na digitalno.hr, ali nismo joj posvetili članak. Možda i zato što je teško ustanoviti je li softver za privatne mreže – doista privatan. Naime, smisao VPN-a je da zaštiti podatke koje prenosite internetom – tako da ostanu vidljivi samo vama, i nikome drugom – ali za mnoge od VPN softvera, pa čak i neke od najpopularnijih, već se ispostavilo da postoje samo zato da bi prodale vaše podatke.

Srećom, stalno se pojavljuju novi – jer sam koncept VPN-a je sve traženiji. Ovog tjedna se tako svijetu predstavio Outline, poseban po tri osobine. Prvo, po osnivaču: iza njega stoji Google. (Preciznije, Jigsaw – inkubator u sklopu Alphabeta, Googleove krovne kompanije.) Google ipak nije tvrtka koja bi riskirala svoju reputaciju prodavajući vaše privatne podatke za (njemu) sitniš. Drugo, Outline se predstavlja kao idealan alat za – novinare. Njima će predstavnici sedme sile sačuvati privatnost svojih podataka i izvora, tvrde u Outlineu, premda dakako nema nikakvog razloga da isprobate ovo rješenje i ako niste novinar.

Treća jedinstvena osobina Outlinea je karakteristična za Google: jednostavnost uporabe. Outline je napravljen tako da se može upogoniti za par minuta – ne više od pet – i to od strane osobe koja nema veliko tehničko predznanje. Drugim riječima, ne morate se razumjeti u mrežne tehnologije – što je uvjet bez kojeg se ne može na većini VPN rješenja.

Naravno, Outline je posve besplatan – ali vjerojatno ćete morati uložiti nešto novaca: u server. Naime, kako je Outline sveobuhvatno rješenje, on se sastoji ne samo od klijentskog softvera (kojeg ćete instalirati na svoj mobitel ili PC: na raspolaganju je softver za Android, Windows i Chrome OS; u izradi su verzije za iOS i macOS) nego i od serverske aplikacije (za Windows ili Linux računala; macOS verzija je u izradi). Jedino tako može se jamčiti sigurnost – jer jedino tako možete biti sigurni da vaše privatne podatke ne „bere“ server – no problem je u tome što većina nas ne radi u organizacijama koje imaju odgovarajući hardver i raspoložive softverske resurse: u tom slučaju Jigsaw neslužbeno preporučuje virtualne servere kao što je Digital Ocean, čije se usluge potrebne za Outline mogu dobiti već za pet dolara mjesečno, a kojeg i mi možemo preporučiti jer na njemu se „vrti“ digitalno.hr.

Outline

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.