Nakon što se digla hajka na Facebook kada se otkrilo kako je Cambridge Analytica iskoristila privatne podatke građana (između ostalog, i za utjecaj na rezultate američkih izbora), zbog čega se Mark Zuckerberg osobno ispričao, Ars Technica je iskopala detalje o tome kako Facebook skuplja i druge naše privatne podatke.

Konkretno, radi se o našim pozivima i porukama: Facebook je uredno bilježio koga zovete i kome šaljete poruke s mobitela. Kako objašnjavaju u Facebooku, to su činili zato da vam na početku liste ponude one koje kontaktirate najčešće. Facebook inzistira kako se to nije radilo bez suglasnosti korisnika, no pritom „zaboravlja“ spomenuti kako se na Androidu do verzije 6.0 nije tražila eksplicitna suglasnost za podatke o pozivima i porukama, nego samo neodređeno općenita suglasnost korisnika za korištenje njegovih podataka.

Podaci vlasnika iPhonea uopće nisu ugroženi jer Apple nikad nije dopuštao skupljanje takvih podataka.

Ako želite provjeriti prikuplja li Facebook podatke o vašim pozivima i porukama, na Android uređaju odite na Postavke (Settings) pa na Aplikacije (Apps), na Facebook i zatim na Dozvole (Permissions).

Facebook

Inače, možete i sami provjeriti koje sve podatke ima Facebook o vama: na računalu, kliknite na strelicu u gornjem desnom kutu, odaberite Postavke (Settings) te na dnu stavki s desne strane odaberite Preuzmite kopiju svojih podataka s Facebooka (Download a copy of your Facebook data).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.