Šest milijuna građana u Atlanti i okolici na različite načine ispaštaju zbog napada hakerske organizacije SamSam, koja je gradskim vlastima dala tjedan dana da plate relativno skromnu svotu od pedeset tisuća dolara (u Bitcoinu).

Štete su već puno veće.

Osam tisuća zaposlenih u gradskim službama od utorka ponovno mogu koristiti svoja računala – nakon što su nekoliko dana radili samo uz pomoć olovke i papira – ali još ne mogu doći do podataka: oni su još uvijek zarobljeni. Ne obrađuje se parkirne karte, računi za komunalne službe a ne radi Wi-Fi na najprometnijoj zračnoj luci na svijetu.

Srećom, hakeri su bili toliko obzirni da nisu dirali hitne službe, pa policija i vatrogasci mogu raditi svoj posao. No i tu ima problema: primjerice, oni koji su u pritvorima čekali uvjetno puštanje na slobodu ostaju zaključani jer njihove molbe nisu dostupne…

Druga hakerska grupa koja je napala Baltimore nije bila toliko obzirna: služba 911 nije radila preko vikenda pa su hitni pozivi bilježeni na papiru.

Američki mediji podsjećaju kako je Dallas lani bio žrtvom sličnog napada, a da bi hakeri dokazali kako imaju kontrolu, usred noći su aktivirali sirene za opasnost od tornada.

Kako piše New York Times, sigurnosne tvrtke Dell SecureWorks i Cisco Security rade na spašavanju računalnih podataka gradskih vlasti u Atlanti, koje još nisu odlučile hoće li platiti ucjenjivačima. Rok istječe danas.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.