Najbolji (čitaj: najskuplji) mobiteli danas dolaze s nekom tehnikom stabilizacije slike prilikom snimanja – po mogućnosti optičkom, ili barem elektroničkom – ali malo tko od nas ima takav mobitel. Kao rezultat toga: fotografije ispadaju uglavnom dobro, ali video? Kako mičemo telefon dok snimamo, tako slika ispada trzavo – i sve je to još OK dok snimamo pri dobrom svjetlu. Ali što je osvjetljenje slabije – to je slika mračnija, detalja je sve manje a trzanje sve izraženije.

Lijek je vrlo jednostavan: ubuduće pokušajte držati mobitel što stabilnijim, i što ga manje mrdati. Ali što je s videima koje ste već snimili? E, tu uskače – Google.

Google Fotografije (Google Photos) je naš omiljeni softver za pohranu snimki, ali jeste li znali da ponekad radi čuda i s poboljšavanjem snimki?

(Google Fotografije ste vjerojatno već dobili s mobitelom, a ako niste (ili nemate najnoviju verziju) preuzmite ih ovdje za Android ili ovdje za iPhone/iPad.)

Dakle, kako Google radi stabilizaciju? Kao i većinu drugih stvari – krajnje jednostavno za uporabu! Otvorite aplikaciju, pronađite video kojeg želite popraviti i kliknite na tipku Edit (tri vodoravna klizača na dnu ekrana, u sredini).

Nakon toga, kliknite na Stabiliziraj (Stabilize – ako su vam izbornici na engleskom) s donje lijeve strane.

I to je sve.

Postupak stabilizacije će potrajati koju minutu – vjerojatno nešto malo dulje nego što traje sam video zapis – i naposljetku će ponuditi video mirnije slike i ništa lošije kvalitete slike. Desno gore će se pojaviti nova stavka: Spremi (Save) i… sve je jasno, zar ne?

Naravno, nitko nije savršen, a ponajmanje Google: rezultati ne ispadnu uvijek savršeno, žešće pokrete na može spasiti nikakva umjetna inteligencija a često će biti izrezani rubovi. No, kad se sve zbroji i oduzme, u većini slučajeva Google Fotografije će obaviti sjajan posao i naše video uspomene učiniti još atraktivnijima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.