Znate li čija je web adresa 172.217.10.46? Ne? A 157.240.18.35? Naravno da ne. A to su web adrese Googlea i Facebooka. Probajte: upišite ih u web preglednik – i dobit ćete isti rezultat kao da ste upisali google ili facebook.com.

Stvar je u tome da su sve adrese na internetu ustvari brojčane. Kako mi ljudi lakše pamtimo riječi nego brojke, koristimo specijalnu „prevoditeljsku službu“ koja brojčane adrese prevodi u slovčane – takozvani DNS (Domain Name System).

Taj posao za nas automatski obavlja DNS server našeg internetskog ili mobilnog operatera.

Međutim, Cloudflare, internetski gigant specijaliziran za sigurnost i optimizaciju mrežnih rješenja, smislio je drugačije rješenje. Njihov vlastiti DNS server smjestio je na adresu 1.1.1.1 i tako jednim potezom riješio dva problema: ubrzao je internet i učinio ga sigurnijim.

Cloudflare tvrdi da je njihov DNS sustav gotovo pet puta brži od prosječnog davatelja usluge pristupa internetu (tu se radi o američkim ISP-ovima, a oni su brži od naših) i to podupire nezavisnim istraživanjem DNSPerf. Ne radi se o nekoj golemoj razlici – brzina učitavanja web adresa se mjeri u desetinama milisekundi – ali čovjeka veseli…

Druga razlika koju donosi novi sustav je korisnija: radi se o sigurnosti. Naime, internetski i mobilni operateri čuvaju podatke o tome koji je uređaj pristupio kojoj web adresi – što i nije veliki problem, jer malo je vjerojatno da će HT ili Vip prodati hakerima informacije o tome koje ste p0rno stranice posjećivali – ali postoje besplatne Wi-Fi pristupne točke koje su svoj smisao postojanja izgradile upravo na tome (kao i kafići i trgovine čiji vlasnici ni ne sanjaju da su im hakeri „preuredili“ Wi-Fi opremu u tom duhu). Cloudflare eliminira taj problem tako da onemogućuje povezivanje jedinstvene adrese vašeg uređaja (računala ili mobitela) s adresama koje posjećujete na webu.

Nova je usluga besplatna, i zauvijek će takva ostati (jer Cloudflare dovoljno zarađuje naplaćujući velikim organizacijama – a ovo je dodatni bonus, koji samo demonstrira kako tvrtka zna ubrzati pristup web odredištima: Cloudflare s užitkom demonstrira kako je njihov 1.1.1.1 i brži i sigurniji od istovrsnih usluga kakve nude Google i Cisco).

Jedini problem u cijeloj priči je što instalacija i uporaba nove usluge nije baš jednostavan i brz proces. Morate ga podesiti zasebno i iznova na svakom uređaju kojeg koristite, i za različite Wi-Fi pristupne točke. Naš je savjet stoga da uslugu upogonite onda kada vam se mrežna pristupna točka učini sumnjivom. Adresu na kojoj se nalaze sve upute – već znate: 1.1.1.1.

Na kraju, standardno upozorenje: cijela priča NIJE prvotravanjska šala. Kako objašnjavaju na blogu, u Cloudflareu naprosto nisu odoljeli da ju ne objave upravo tog datuma, zbog adrese 1.1.1.1 – i podsjećaju kako je i Google pokrenut 1. travnja 2004. godine…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.