Nakon ukidanja roaminga, Europska komisija je izvojevala još jednu pobjedu u borbi za jedinstveno europsko digitalno tržište. Od danas, 1. travnja (nije prvotravanjska šala!) filmovi, serije i drugi sadržaji na koje se pretplatite preko usluga kao što su Netflix ili Amazon Prime Video moraju vam biti besplatno dostupni i kada pređete državne granice – dokle god ostanete unutar Europske unije.

Drugim riječima, ako imate primjerice pretplatu na Netflix i putujete poslovno u primjerice Njemačku, ondje morate moći pogledati sve one filmove koji bi vam bili dostupni i kod kuće. Dosad takvo pravilo nije vrijedilo: Netflix je nudio jedne filmove u Nizozemskoj a sasvim drugačije u primjerice Finskoj.

Nije puno ali čovjeka veseli – kada mu bude dosadno na putu.

Pickbox, najveći hrvatski (i regionalni) servis ovog tipa, nije se oglasio hoćemo li i njegove usluge moći koristiti na putovanjima unutar EU.

Slične usluge koristi oko 29 milijuna Europljana, a njihov će broj do 2020. porasti do 72 milijuna, navodi se u službenom priopćenju Europske komisije.

Međutim, nećemo moći preko granice koristiti HRTi i druge usluge Hrvatske radiotelevizije: za besplatne usluge direktiva EU ne vrijedi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.