Naprava koju su prošlog tjedna predstavili znanstvenici MIT-a još uvijek ne čita misli – ali je samo na korak od takve mitske naprave.

Stvar je u tome da svaki put kada oblikujemo riječi u svojoj glavi – one uzrokuju određene pokrete mišića lica i čeljusti – bez da ih naglas izgovorimo. Ti su pokreti nevidljivi izvana, ne mogu se zabilježiti kamerama, ali znanstvenici MIT-a osmislili su napravu koja bilježi te riječi, nastale doslovce u glavi, nevidljive i nečujne svijetu oko nas.

Drugim riječima, dovoljno je izgovoriti riječi u glavi – ne naglas – da ih ova naprava, nazvana Alter Ego, zabilježi.

Znanstvenici MIT-a lokalizirali su sedam mjesta na svakoj strani čeljusti koje se nesvjesno – izvana neprimjetno – pomiču kada u glavi oblikujemo riječi. Kasnije su ih sveli na četiri, kako oko glave ne bi morali imati previše elektroda da bi stroj bilježio riječi.

Slijedeći korak je bio da zamole ispitanike da igraju šah s računalom tako da u glavi zamisle slijedeći potez („pješak na d2“). Zatim su izgradili sustav u kojem bi ispitanik igrao šah s računalom bez vidljivih i čujnih naredbi.

„Ne možemo zamisliti život bez svojih mobitela i drugih digitalnih uređaja. No korištenje takvih uređaja nas ometa. Ako želim provjeriti neki podatak na mobitelu, moram ga uzeti u ruke, otključati ekran, otvoriti aplikaciju i upisati pojam koji me zanima – a sve to zahtjeva da u potpunosti preusmjerim pozornost s okruženja i ljudi u društvu“, objašnjava Pattie Maes, profesorica na MIT-u i mentorica studenta Arnava Kapura, glavnog autora istraživanja (kojeg možete naći ovdje, u PDF formatu). „Stoga studenti i ja već dugo eksperimentiramo s novim oblicima i tipovima iskustva koji bi ljudima omogućili da uživaju u uslugama i podacima kakve nam ti uređaji nude, ali na takav način da nas ne odvajaju od trenutka i mjesta u kojem se nalazimo.“

Na MIT-u su tako uspjeli napraviti uređaj koji je bilježio neizgovorene riječi ispitanika s točnošću od 92% – više nego što mogu postići mnogi sustavi koji bilježe naglas izgovorene riječi. Još samo da smanje uređaj, da ne izgleda kao gips za slomljenu čeljust…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.