Jeste li znali da YouTube nije za djecu? Stvarno, ako se pokušate registrirati na YouTubeu, morat ćete se izjasniti da ste stariji od 13. Ako niste… pa, ništa vas ne sprečava da gledate YouTube bez registracije.

U SAD-u, YouTube je čak pokrenuo i posebnu uslugu YouTube for Kids – za najmlađe. No usluga nije postigla neku osobitu popularnost – možda baš zato što je većina djece mlađe od 13 ipak više zainteresirana za „normalne“ sadržaje. (Oni koji su stvarno samo za odrasle su tako i označeni – ako ih već sam YouTube nije uklonio.)

Klinci tako i dalje pregledavaju YouTube, a ondje ih očekuje isti tretman kao i odrasle – što znači da je Google automatski prikupio podatke o njima, „kategorizirao“ ih i ubuduće će im prikazivati oglase kakvi bi ih mogli zanimati.

Upravo je to razlog zbog kojeg je koalicija čak 23 američkih organizacija za prava djeteta (i roditelja) uputila tužbu američkom FTC-u. Tužba na 59 stranica (možete ju naći ovdje, u PDF formatu) zahtjeva da se djeca zaštite, jer 80% američke djece starih 6-12 godina koristi YouTube.

„Google namjerno mami djecu u digitalnu igraonicu krcatu oglasima“, kaže Jeff Chester iz organizacije Center for Digital Democracy, jedan od autora tužbe. „Baš kao i Facebook, Google je uposlio ogromne resurse na stvaranje profita umjesto da štiti privatnost.“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.