Zaporke? Nužno zlo. Svi znamo kako je prava gnjavaža pamtiti bezbrojne zaporke za raznorazne online usluge i web lokacije – od kojih svaka zahtjeva svoju vlastitu zaporku, po svojim vlastitim pravilima.

Do sada je bilo mnoštvo inicijativa da se zaporke zamjene učinkovitijim sredstvima autentifikacije, ali od ovog tjedna imamo jednu koja bi doista mogla zaživjeti. WebAuthn je standard kojeg je prihvatio W3C – konzorcij koji propisuje web protokole.

WebAuthn će u slijedećih nekoliko tjedana biti integriran u slijedeće verzije tri najpopularnija web preglednika: Google Chrome, Mozilla Firefox (u kojeg je već eksperimentalno integiran) i Microsoft Edge. Apple se zasad nije izjasnio o planovima za Safari, no sudjeluje u radnoj skupini izrade standarda koji je u posljednjoj fazi prije dovršavanja.

Umjesto zaporki, WebAuthn koristi uređaje za autentifikaciju kao što su skener otiska prsta (poslužit će i onaj na mobitelu), skener šarenice oka ili USB memorija sa softverom za generiranje ključeva. Jedna takav, Yubikey, već podržavaju Google i Facebook koji su se također priklonili novom standardu.

Dakako, da bi standard posve zaživio i istisnuo zaporke, i manja web odredišta moraju podržati novi standard – dok se to ne dogodi, i dalje ćemo upisivati zaporke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.