I dok kod nas mnogi sumnjaju u recenzije nezavisnog tiska, na Zapadu se uglednim medijima vjeruje – a još više udruženjima potrošača. Tako američko udruženje potrošača (CR) bez kompleksa objavljuje testove i top-ljestvice proizvoda – u rasponu od perilica rublja i posuđa preko madraca do traktora.

A na testu mobitela, najbolji je Samsung Galaxy S9(+), koji je tako zamijenio lanjskog pobjednika Galaxy S8(+) a on je lani odmjenio preklanjskog pobjednika Galaxy S7 (Edge)…

Autori testa podsjećaju kako se novi S9 diči poboljšanim sigurnosnim mogućnostima, usporenim (super slow-motion) videom i kamerom koja vaš lik pretvara u emoji, da bi zatim objasnili kako je dobio bolje ocjene od konkurencije iz sasvim drugačijih razloga. Među njima prednjače izdržljivost, brzina i zvuk.

Izdržljivost je mjerena tako da bi se mobitel naprosto bacio – i to ne jednom nego stotinu puta. Kao najranjivije mjesto ocijenjena je stražnja strana (prekrivena staklom, između ostalog zato da bi omogućila bežično punjenje). S9 je bolje prošao od S8, što znači da je nakon 50-ak padova još uvijek radio. Do 100 dakako nije izdržao ispravan, a autori ne zaboravljaju spočitnuti i to što stražnje staklo magnet za „packe“.

Testeri hvale procesor (Snapdragon 845 – no on je samo u američkoj verziji; na verziji koja se prodaje u našem kraju svijeta koristi se Samsungov procesor) te jasan i glasan zvuk iz zvučnika kojeg je proizveo AKG-Harman, američka tvrtka koju je lani kupio Samsung.

S druge strane, kudi se kamera – koju Samsung inače obavezno ističe kao svoj najveći adut, ali stručnjaci CR-a ističu da se snimke namjerno pretjerano izoštravaju kako bi (neizvježbanom) oku izgledale upečatljivije, i stoga kamere ocjenjuju lošijima od onih na iPhoneu 8/X – te baterija, koja je u mjerenjima CR-a (za koje je korištena robotska ruka) ispala slabija od one na starom S8(+).

Samsung Galaxy S9

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.