Svi znamo da Apple i njegov iPhone drže neproporcionalno velik udio na tržištu mobitela, ali brojke koje je jučer objavila tvrtka za istraživanje tržišta Counterpoint svejedno su, u najmanju ruku, šokantne.

Kako tvrde u Counterpointu, iPhone X je u samo dva mjeseca dobavljivosti u posljednjem tromjesečju 2017. donio čak 35% ukupnog profita od prodaje svih mobitela u tom razdoblju – u cijelom svijetu.

Rezultati su manje povoljni za Apple ove godine, jer – kako smo već pisali – više se nezavisnih izvora slaže kako se prodaja iPhonea X otada usporila.

Međutim, i iPhone 8 se sjajno prodaje: njegova je prodaja donijela tolike milijarde da je Apple sam samcat zgrabio čak 86% profita od ukupnih svjetskih profita od svih mobitela na svijetu, tvrdi Counterpoint. Na njegovoj top-ljestvici 10 najprofitabilnijih mobitela na svijetu Apple drži čak osam mjesta: IPhone 8 je drugi, iPhone 8 Plus treći, slijede iPhone 7 i 7 Plus… Jedini koji se uspio ugurati u Top 10 pored iPhonea, novih i starih, jest Samsung s dva modela: Note 8 i Galaxy S8 Plus – ali oni zajedno drže tek nešto više od pet posto.

Po tim brojkama, iPhone X je sam samcat ostvario šest puta veći profit od cjelokupne kineske industrije mobitela.

Apple nikad sam ne objavljuje točne rezultate o prodaji pojedinih modela, pa je te podatke gotovo nemoguće provjeriti – osim po istraživanjima drugih tvrtki specijaliziranih za istraživanje mobilnih tržišta. Nestrpljivo ih iščekujemo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.