Ako danas želite nekome poslati ne samo kratku poruku nego i sliku, video, zvuk (ili naprosto dulju poruku), morate znati što on koristi za dopisivanje na mobitelu: WhatsApp, Viber, Facebook Messenger, Skype ili nešto peto…

Kako smo već pisali, Google je još lani pripremio rješenje i dogovorio da se usvoji kao zamjena za SMS, za kojeg možete biti sigurni da će ga svatko primiti na mobitelu. No umjesto da krene gurati to novo rješenje, nazvano RCS (nije tako pamtljivo kao SMS), Google je krenuo gurati svoje vlastito rješenje za chat, i to ne jedno nego dva: Allo i Duo (a usput i treće: Android Messages, koji je na Android telefonima direktna zamjena za SMS aplikaciju).

Sada je međutim kraj tom svaštarenju: kako piše The Verge, Google će odustati od svog Alloa (kojeg koristi više od deset milijuna ljudi – ali što je to naspram dvije milijarde korisnika Androida) i svu će energiju usmjeriti na RCS koji sada dobiva novo ime: zvat će se jednostavno Chat.

U međuvremenu, GSMA – krovna organizacija svih operatera i korporacija vezanih uz mobilnu tehnologiju – okupila je više nego respektabilnu listu partnera koji su se obvezali podržati chat. Na listi je više od 50 mobilnih operatera, među kojima su sva tri hrvatska (T-Mobile, Tele2 i Vipnetov partner Vodafone) kao i desetak najvećih proizvođača Android smartfona. Tu je čak i Microsoft: vjerojatno će novi Chat raditi i u Windowsima.

No jedno je ime upadljivo odsutno: Apple. Na iPhoneima već postoji – i dobro funkcionira – zamjena za SMS: iMessage. Ako Apple ne prihvati novi standard, to bi moglo biti pogubno za njega… No i u tom slučaju će poruka stići primatelju, samo bez multimedije: kao običan SMS.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.