Nakon što su početkom mjeseca u javnost „procurile“ (namjerno?) informacije o Googleovom velikom redizajnu Gmaila, danas je on i implementiran.

Međutim, proći će neko vrijeme prije nego što ćemo mi, „obični smrtnici“ u Hrvatskoj vidjeti i osjetiti razlike u korisničkom sučelju Gmaila. Kako tu uslugu koristi 1,4 milijardi ljudi, promjene će se uvoditi postupno. Najprije će se izvesti za poslovne korisnike (G Suite paketa) a po običaju mi na Starom kontinentu doći će na red nakon Amerikanaca.

Promjene su ukratko opisane ovdje, a u više detalja ovdje.

Jedna od najzanimljivijih novih mogućnosti je Confidential mode – način rada u kojem ćete moći primateljima ograničiti čitanje poruka. U njemu ćete moći ograničiti trajanje poruka – ne baš kao u Snapchatu, da se poruke same izbrišu nakon što ih primatelj pročita, nego više nalik na mogućnosti koje nudi Signal: da se poruka izbriše nakon određenog vremena, primjerice nakon tjedan dana. Isto tako, moći će se podesiti da se poruka može pročitati samo uz upisivanje šifre koja se šalje SMS-om, te da se sadržaj poruke ne može otisnuti, kopirati, spremiti, proslijediti… (Naravno, ako se baš zainatite, uvijek možete spremiti poruku kao sliku, pritiskom na PrintScreen tipku na tipkovnici računala ili odgovarajuće tipku na mobitelu).

Što se tiče dolaznih poruka, i njih možete odgoditi – za kasnije čitanje. To je riješeno na sličan način kao u (također Googleovom) Inboxu: kada odaberete poruku u spisku (klikom na njen naslov, s desne strane) pojavit će se četiri ikone. Prve tri su nam pozmate od prije: Arhiviraj, Obriši i Označi kao pročitano, a ona četvrta (skroz desno) se zove Snooze i omogućuje da odgodite čitanje za poslije.

Vezano uz sigurnost, Gmail je pojačao alate koji prepoznaju sigurnosne rizike kao što je phishing, pa će automatski dojaviti sigurnosne rizike u sumnjivim porukama.

S desne strane se nalaze dodatne funkcije: Kalendar, Zadaci, Keep… Točnije rečeno, to su dodatne funkcije u Gmailu na stolnom računalu; u mobilnoj verziji one nisu integrirane u sučelje Gmaila nego su dostupne kao zasebne aplikacije. (Zadaci su dostupni od danas za Android i iOS.) Na računalu su te funkcije doista praktične: ne zauzimaju puno mjesta – tek malo pri rubu, a kada kliknete na neku od njih onda se rašire na veći prozor.

Sitnih novosti ima dosta, a neke od njih djeluju vrlo praktično. Primjerice, lakše je odjaviti se – jednim potezom – od primanja raznih promotivnih poruka koje šalju „roboti“. Googleova umjetna inteligencija pokušat će pogoditi koje su vam poruke bitne, da bi vam na mobitelu slala obavijest samo o njima. Novost na mobitelu je i poboljšani offline način rada, kako bi mogli pročitati poruke i napisati odgovore i kada niste spojeni na internet.

Sada nam ne preostaje ništa drugo nego da čekamo. A i kada postane dostupan, redizajn neće biti implementiran automatski – trebat će odabrati novu opciju Try the new Gmail.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.