Xiaomi je peti najveći proizvođač mobitela na svijetu, no najširem krugu kupaca slabo je poznat – jer dosad nije bio službeno dostupan na europskom tržištu.

Naime, Xiaomi se uvrstio u krug pet najvećih svjetskih proizvođača mobitela još u doba kada je bio dostupan samo na kineskom tržištu. U međuvremenu je izašao i na drugo najveće tržište mobitela na svijetu – indijsko – kao i na još nekoliko azijskih tržišta.

Na europsko tržište Xiaomi je stigao modelom Mi A1, u sklopu Googleovog programa Android One. Pored njega, od jučer je u ponudi Vipneta dostupan i lani predstavljen model Mi MIX2.

Službeni distributer Xiaomija za tržište Hrvatske, Austrije, Slovenije, Crne Gore i Srbije je osječka tvrtka Bijelić Co, a najavljeno je i otvaranje Xiaomi shopa u Beču u svibnju.

Xiaomi često zovu „kineskim Appleom“ zato što – baš kao njegov uzor – nudi privlačno dizajnirane, beskompromisno kvalitetne uređaje, ali i zato što je (barem ispočetka) znao bezočno kopirati svog uzora. Nama na Zapadu Xiaomi je pak – u odnosu na Apple – izrazito jeftin.

Zanimljivo je da se Xiaomi u službenim priopćenjima mrtvo-hladno predstavlja kao „vodeći svjetski proizvođač mobitela i potrošačke elektronike“ – u skladu s kineskim poslovnim uzusima, gdje ne paze toliko na istinitost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.