Znamo da internetski gigant pamti i zapisuje neke sasvim intimne činjenice o nama: našim željama, potrebama, interesima… Jer, ono što nas zanima otkriva sve navedeno – a tko će bolje poznavati naše interese od Googlea, kojemu ih svakodnevno povjeravamo?

Već smo pisali o tome kako provjeriti što sve Google zna o nama, no sada je srećom cijeli taj postupak pojednostavljen. A tome možemo zahvaliti – Europskoj uniji, odnosno njihovom GDPR legislativi koja uskoro stupa na snagu.

Cijeli je postupak vrlo jednostavan: posjetite web odredište My Activity i naprosto odaberite te obrišite bilo koji pojam za kojeg vam se ne sviđa ideja da ga Google pamti. (Klasičan primjer: hemoroidi. Ako ne želite da vam svako malo iskaču reklame za sredstva protiv hemoroida, izbacite ih iz spiska pojmova koje Google pamti.)

Možete odabrati da posve isključite prikupljanje podataka iz slijedećih kategorija: aktivnost na webu i u aplikacijama; povijest lokacija koje ste posjetili (čuvaju ih Google karte) ; podaci o uređajima koje ste koristili (mahom Android mobiteli), glasovna aktivnost, YouTube povijest…

Google je usput i pročistio svoju politiku privatnosti kako bi ju učinio čitljivijom.

Detalje o promjenama možete naći na Googloevom blogu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.