Na prošlotjednoj konferenciji, Google je konačno objavio novitet kojeg su korisnici Gmaila tražili – odvajkad: da Gmail radi i dok niste spojeni na Internet.

Gmail naime normalno radi offline na mobitelima, tabletima i ostalim mobilnim uređajima – ali ne i na računalima. Na njima, kad bi ostali bez internetske veze, ostali bi i bez mogućnosti da pregledavate stare e-mail poruke i pišete nove u Gmailu – blesavo, zar ne?

Offline funkcionalnost nudili su različiti dodaci (experimental Gmail features) a to se zapravo nije promijenilo ni sada – samo što je sad offline službena mogućnost. Da ju uključite, utipkajte u web preglednik (a to mora biti Google Chrome 61 ili noviji) adresu https://mail.google.com/#settings/offline i uključite opciju Instaliraj Izvanmrežni Gmail (Enable offline mail ako koristite Gmail na engleskom).

Nakon toga je dovoljno odabrati Dodaj u Chrome (Add to Chrome) i Gmailu ćete ubuduće moći pristupati i onda kada internet nije na vidiku. Nove poruke će spremiti u novu mapu Outbox i automatski poslati kada se opet spojite na internet.

Službene upute se nalaze ovdje.

Kako pišu američki mediji, samo je pitanje dana kada će Google cijeli postupak učiniti još jednostavnijim, tako što će izbaciti Chrome trgovinu iz procedure, pa ćemo izvanmrežni Gmail moći odabrati iz njegovih Postavki.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.