Kada su čelnici Huaweija najavili svoje ambicije, bilo je svakakvih reakcija: od zaprepaštenja do poruge. No s vremenom se pokazalo kako se stvari odvijaju točno onako kako su predvidjeli: njihov udio na tržištu uporno raste, dok praktički svim konkurentima pada. Nastavi li se tako, nikoga neće iznenaditi postane li Huawei svjetski broj 1 – čak i uz teškoće na američkom tržištu, gdje mu se blokira pristup iz političkih razloga.

Recept barem djelomice podsjeća na Samsungov, otprije par godina: njegovi udarni modeli donose inovacije koje konkurencija nema, ujednačeno vrhunske karakteristike (ako baš po svakoj osobini nije broj 1 u klasi, onda je svakako među dvoje-troje najboljih) a sve to po cijeni koja je osjetno niža od svakog od konkurenata.

Ovo je opis koji vrijedi za svaki od posljednjih nekoliko modela P serije (a i Mate) a ponajviše za novi P20.

Dizajn i performanse

Huawei se uopće nije libio P20 redizajnirati tako da na prvi pogled ne izgleda kao nasljednik lanjskog P10. Kako smo već navikli od Huaweija, dizajn nije nešto posebno originalan – nećete ga smjesta prepoznati na hrpi tuđih mobitela – ali s vremenom će vam prirasti srcu. A to je vrjednije.

Stvar je u tome da dizajn ne „vrišti“ nego je u službi funkcije: ništa nije napravljeno samo zato da privlači poglede, nego u prvom redu zato da posluži svom vlasniku. Drugim riječima, P20 je jedan od onih gadgeta koji će vam se sve više dopadati što ga dulje koristite.

Nije da nema detalja koji će vam smjesta privući pogled. To posebice vrijedi za stražnju površinu, koja se ispod Gorilla Glass stakla presijava na tako originalan način da vam se čini kako je kadra prikazati se u bezbroj nijansi – svaki put kada ga sasvim blago zakrenete, pokazuje novu nijansu.

Stražnja strana je ne samo elegantna nego i dizajnerski zanimljiva i originalna: sve je poravnato s lijeve strane, od bljeskalica i otvora senzora do logotipa, u ravnini s dva objektiva u gornjem lijevom kutu (u okviru koji je izbočen – što inače ne volimo ali, kako ćemo kasnije vidjeti, nije se pokazalo nepraktičnim).

Okvir od aluminija prerezan je na nekoliko mjesta – ponegdje iz dizajnerskih razloga (primjerice, s donje strane, gdje su rešetke i slijeva i zdesna – premda se ispod samo jednih krije zvučnik) a ponegdje iz čisto praktičnih razloga: za bolji prijem bežičnih signala. Možda ne bi škodio još neki razrez, jer model kojeg smo imali na testu dosta je slabo hvatao GPS signal – uz naglasak na „možda“, jer u drugim recenzijama nismo pročitali da su drugi susreli sličan problem; možda je samo naš primjerak imao tu slabost.

Po Huaweijevom običaju, okvir s lijeve strane nudi ladicu za kartice (koja prima dva SIM-a, ali ne i mikro SD; ona vam vjerojatno ni neće usfaliti uz 128 MB ugrađene memorije) a s desne strane tipke za pojačavanje/stišavanje i uključivanje/isključivanje. S donje strane je, između spomenutih rešetki zvučnika, mikro USB.

Nešto fali? Da, slušalice! Poželite li ih utaknuti, morat ćete iskoristiti priloženi kabel koji s jedne strane ima utičnicu za klasični 3,5-milimetarski kabel za slušalice, a s druge strane mikro USB utikač. Ili iskoristiti priložene USB slušalice (koje su za dvije-tri klase bolje od onih kakve inače dobivate uz mobitel). Ili Bluetooth. Svejedno, izostanak utora za slušalice pišemo pod minuse – kad smo već bili toliko dobrodušni da oprostimo nedostatak utora za mikro SD kartice…

A oba ta nedostatka su vjerojatno motivirana istim razlogom: željom za vitkom linijom. Huawei je uvijek pokazivao zavidnu liniju, pa se nije udebljao ni za P20: ta perjanica u boku mjeri manje od osam milimetara! Može li tanje? U ovoj klasi ne!

Sada međutim dolazimo do najvećeg nedostatka: kada požudno posegnete za ovom vitkom ljepoticom, lako se može dogoditi da vam ona nekako izmigolji iz ruku. Naime, P20 je prilično klizak. Sa svih strana: i sprijeda, gdje ekran zauzima gotovo 90%; i straga, gdje je također prekriven staklom; i na bokovima, koji su zaobljeni tako da nigdje nema nikakvog kuta. A to znači da će spuznuti čak i ako ga postavite na površinu koja nije nimalo glatka. Samo će skliznuti, kada to uopće ne očekujete.

Toplo preporučujemo hitnu nabavu navlake.

Inače, bilo bi još gore da nema spomenute izbočine oko leća kamere – eto, ta je izbočina čak i korisna – a puno gore bi bilo da ovaj mobitel nema IP53 certifikat, što znači da je otporan na udarce i padove. Uz certifikat, i vaš autor može oko toga osobno posvjedočiti: tresnuo mi je više puta na pod, ali nijedan pad nije ostavio traga.

Huawei P20 je dostupan u četiri boje, a mi smo na testu imali crnu.

Po najnovijoj modi, P20 ima okomito izdužen ekran, formata 18,7:9. Rubovi oko ekrana su minimalni, pa će mobitel s velikim, 5,8″ ekranom stati u svačiju ruku ili ručicu.

Minimalni su i rubovi iznad i ispod ekrana. U onaj donji stao je skener otiska prsta. On, po Huaweijeveom običaju, radi munjevito, i savršeno pouzdano; no ako vam ne paše, možete iskoristiti kameru da bi mobitelu dokazali da ste to zaista vi, njegov vlasnik, pa da vas može pripustiti k sebi. (Kamera je podjednako munjevita, ali mrvicu manje pouzdana.)

S gornje strane, iznad ekrana je… zapravo, ništa. Okvir s gornje strane je podjednako tanak kao i na rubovima, što znači da je toliko vitak da je gotovo nevidljiv. A da bi to bilo moguće, rješenje je iskopirano s iPhonea X: notch – utor, zasjek ili kako ga već prevodite…

Vašem autoru se to rješenje nije dopalo ni na iPhoneu X, ali očito je da postaje trend: sve češće ga susrećemo. Ovdje je ipak podnošljivije: dvostruko je uži, i možete ga učiniti doslovce nevidljivim – tako da u Postavkama prostor lijevo i desno obojite u crno. Tada će se lijevo prikazivati ime operatera. indikatori jačine signala… a desno napunjenost baterije i vrijeme, pa nećete ni primijetiti taj nesretni notch.

Inače, ekran je tipa LCD a ne prestižni OLED. Nedostatak? Svakako – ekran je slabiji nego na (skupljim) konkurentima kao što su Samsung Galaxy S9 ili iPhone X – ali razlika doista nije velika. Huawei je nekako uspio doskočiti ograničenjima LCD-a, pa je ovaj ekran vrlo svijetao, dobro vidljiv i pod kutom, s vrlo uvjerljivim i prirodnim bojama.

K tome, prikaz na ekranu se može detaljno prilagoditi oku promatrača kroz Postavke.

Iznutra – postavke su nedvojbeno vrhunske. Huawei P20 pogoni procesor Kirin 970 koji je premijeru imao na (skupljem) modelu Mate 10. A to znači da nećete osjetiti nikakvo zatezanje, a kamoli usporavanje, ni na najzahtjevnijim igrama (o normalnim aplikacijama da ni ne govorimo).

Za takve performanse 4 GB radne memorije je sasvim dovoljno: u teoriji, to ne zvuči puno, kad Pro varijanta ovog mobitela ima upola više memorije – no u praksi je to sasvim dovoljno: memorije nikad ne nedostaje – i zato što Huaweijev softver njome vješto rukuje, i savjetuje koje „nesavjesne“ aplikacije koje žderu memoriju treba onemogućiti, a i zato što P20 nudi nespektakularno visoku razlučivost ekrana, ne puno višu od Full HD-a. Ali sasvim dovoljnu. Dapače, i nju možete sniziti, sve do 720p, ako poželite dodatno prištedjeti bateriju.

Inače, baterija (koja se puni brzo, ali ne i bežično) će izdržati cijeli dan intenzivne uporabe. Kolikogod ju maltretirali za potrebe ove recenzije, ne bi ju posve iscrpili prije počinka. Ako vam to ipak uspije – na raspolaganju su tri postavke za uštedu baterije, koje je lako naći i jednostavno koristiti.

Sve češće spominjemo softver, očito je vrijeme za slijedeće poglavlje…

Softver i sučelje

Od Huaweija – a i ostalih kineskih proizvođača – nekako tradicionalno očekujemo softver ispod razine hardvera. No to je predrasuda koja više ne vrijedi. Huaweijevo sučelje EMUI svakom je verzijom sve bolje, i sve manje zaostaje za konkurencijom. Ovdje je EMUI 8.1, iste brojke kao i njegova podloga Android 8.1 (Oreo), i bolji je nego ikad. Doduše, još uvijek ima ponešto nepotrebnog balasta – od nezavisnih aplikacija čiji su tvorci vjerojatno platili da bi se našli ovdje (Quik, Netflix) do lošijih alternativa onima koje nudi Google i nepotrebnog dupliciranja (što će nam AppGallery, kad je ponuda Trgovine Play daleko bogatija, preglednija i atraktivnija).

No posvećenost detaljima je nevjerojatna, pa ćete svakodnevno otkrivati sitnice koje čine život lakšim – jer su zamišljene da bi vam pojednostavili rukovanje mobitelom.

Huawei se nije – kao ranije – tvrdoglavo držao zamisli da ponudi vlastitu alternativu kada postoji bolja: primjerice, tu je SwiftKey tipkovnica, svakako najbolji softver svoje vrste.

Dobro je riješen i problem nestandardnog formata ekrana: tako će vas Huawei upozoriti da neke aplikacije ne može razvući preko cijelog ekrana – a ako to ipak učinite, neće se dogoditi ništa loše. Nikakav problem te vrste nismo iskusili: sve je radilo bez greške.

Kamere i zvuk

Kamere su možda i ponajveći adut ovog mobitela. Na više načina. Straga doduše nisu ekstravagantne tri kamere – kao na P20 Pro – nego „samo“ dvije, ali za optiku obje zaslužna je legendarna Leica.

Originalnost pokazuju i brojke: tako glavna kamera ima „samo“ 12 megapiksela, ali kako su pikseli upola veći od uobičajenih (1.55 µm) detalja ima i više nego na snimkama s više megapiksela.

Druga kamera – kojoj je glavna namjena da dodaje dubinu – nudi 20 megapiksela, također uz povećane piksele, pa je rezultat impresivna detaljnost.

Daleko od toga da je kamera savršena; Huawei ima s njom još dosta posla da ju dovede na razinu najboljih (Samsung, Apple, OnePlus, Google Pixel) jer snimke su najčešće podeksponirane, boje prezasićene (valjda zato da se zadovolji ukus koji prevladava na matičnom kineskom tržištu) a ponekad nedovoljno oštre. Ništa bolja nije ni prednja selfie kamera, unatoč spektakularnih 24 megapiksela.

No tu na scenu stupa umjetna inteligencija.

O čemu se radi? Podsjetimo, Huawei je prilikom predstavljanja svog dotad najjačeg modela Mate 10 na sva zvona podcrtavao njegov procesor, prvi na svijetu koji nativno pogoni umjetnu inteligenciju. Isti procesor ima i P20, no Huawei ne naglašava njegovu umjetnu inteligenciju (osim u Kini, gdje se koristi i za komunikaciju vlasnika s mobitelom, govorom: Huaweijev AI zasad komunicira s ljudima samo na kineskom).

Na P20 je umjetna inteligencija usmjerena na jedno područje: na popravljanje fotografija. I tu radi sjajan posao.

Kolikogod smo zamjerali nesavršenost „hardvera“ Huaweijeve kamere, „softver“ (preciznije: AI) često spašava stvar. Pogledajte samo donje uzorke fotografija: u pravilu ih uvijek snimamo bez ikakvog podešavanja, na defaultnim postavkama, da bi zadržali maksimalnu objektivnost – ali vidjet ćete da je većina ovih dodatno procesirana. Ne od nas, nego od umjetne inteligencije.

Primjerice, na jednoj je slici snimljena mačka – i to tako da je mobitel prepoznao da je to mačka, i primijenio način snimanja koji se zove – pogađate – Mačka: u njemu se gube neki detalji, posebice oni koji nisu u prvom planu (u prvom planu ove snimke su mačji brkovi!) ali zato uređaj kompenzira nagle pokrete, kakvi se od mačke uvijek mogu očekivati, pa snimka neće ispasti mutna.

Osim mačaka, mobitel će prepoznati i pse, biljke, cvijeće, zalaske sunca, natpise… Sve i svašta. I to uz vrlo rijetke greške!

Dakako, ova se mogućnost može isključiti – ali po našem iskustvu, nema razloga: radi sjajan posao. Uz sve navedeno, možda najimpresivnija je prilikom noćnih snimki. Primjerice, donja snimka Hrvatske Kostajnice nastala je ne u sumrak nego kad je već uvelike pao mrak – a ipak se s druge obale Une dalo snimiti impresivnu količinu detalja.

Sve navedeno vrijedi i za video. I više, jer umjetna inteligencija se koristi za stabilizaciju slike, Ne radi, doduše, na najjačim postavkama (ograničena je na Full HD i na 30 sličica u sekundi) ali ovo je veliki plus: uživat ćete u stabilnoj pokretnoj slici.

Zvuk je također impresivan; premda i on zna ponekad zvučati neprirodno, vrlo je glasan, upečatljiv i jasan.

Uzorci snimaka

Opći dojam

Njega smo, zapravo, istaknuli već u uvodu: za svoju cijenu, ovaj mobitel nudi više od konkurencije (preciznije, nudi gotovo sve što i osjetno skuplji modeli) uz uravnotežene osobine: ništa bitno mu ne fali.

+

  • Kvaliteta izrade
  • Umjetna inteligencija
  • Noćne snimke

  • Usjek
  • Nema utor za slušalice
  • Klizak

5,8″

1080*2240

4 GB

128 GB

12/20/24 MP

2160p video

165 g

7,7 mm

3400 mAh

nezamjenjiva

4.999 kn

Huawei

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.