Microsoft je jučer objavio kako je za neobjavljenu svotu otkupio tvrtku Semantic Machines, osnovanu na kalifornijskom sveučilištu Berkeley. Taj je startup okupio zvjezdanu ekipu stručnjaka: među njima u uspješni tehnološki poduzetnik Dan Roth, dvojica uglednih stručnjaka za umjetnu inteligenciju – Dan Klein (profesor na Berkeleyu) i Percy Liang (profesor na Stanfordu) – te Larry Gillick koji je u Appleu bio zadužen za govorne vještine Siri.

Microsoft na blogu objašnjava zašto su otkupili Semantic: zbog njihovog uspjeha da razviju nešto što su nazvali konverzacijska umjetna inteligencija (converstaional AI): umjetnu inteligenciju koja će (u obličju asistenta kao što je Cortana, ili preko bota) razgovarati s ljudima tako da uopće ne zvuči poput umjetne inteligencije. Drugim riječima, da zvuči kao čovjek.

Zanimljivo je da se Microsoft ovu akviziciju proveo manje od dva tjedna nakon što je Google predstavio Duplex, novu tehnologiju koja omogućuje umjetnoj inteligenciji da preko telefona komunicira sa živim ljudima i odgovara na njihove upite.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.