Nakon što je HT prekjučer objavio kako prvi uvodi 5G tehnologiju, nije trebalo dugo čekati na odgovor Vipneta.

Vipnet je danas predstavio 5G radio oprema pomoću koje je ostvarena brzina prijenosa podataka (download) veća od 20 Gbit/s – najveća brzina prijenosa podataka ikad postignuta u mobilnoj mreži u Republici Hrvatskoj.

Vipnet je, nakon probnog emitiranja u Jastrebarskom od lani, prošlog mjeseca predstavio gigabitnu povezivost na otocima Cresu i Rabu, a danas je također demonstrirao kako je nova  tehnologija posebno korisna na moru, gdje nema toliko gustog sklopa baznih stanica. Tako primjerice signal s jedne bazne stanice na moru prati plovilo koje tako dobiva maksimalno kvalitetnu uslugu dok se ne prebaci na sljedeću baznu stanicu, a istovremeno, kombinacijom višestrukog odašiljanja (multiple MIMO) osigurava gigabitne performanse.

Uz pokrivanje na moru, Vipnet je prilikom demonstracije izdvojio još tri mogućnosti koje osigurava napredna 5G tehnologija: medicina (na primjeru udaljenih operacija korištenjem robotske ruke koja omogućuje osjet dodira), autonomna vozila (prije ulaska u zavoj mogu dobiti informaciju očekuje li ih kakva prepreka iza zavoja) te bežični VR gaming.

“Demonstrirane brzine i kapaciteti 5G tehnologije u budućnosti omogućit će gigabitne brzine na cijelom teritoriju Republike Hrvatske što su osnovni preduvjeti za digitalizaciju, ravnomjerni razvoj i globalnu konkurentnost”, izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.