Čiji mobiteli najčešće završe na servisu? Tu informaciju ovlašteni serviseri, baš kao i proizvođači, čuvaju kao zmija noge – ali sada nam to otkriva Blancco, vodeća svjetska tvrtka u „brisanju“ mobitela.

Blancco uskače kada se vaš mobitel toliko pokvari da mu više nema spasa: jedino što tada još možete napraviti je obrisati podatke s njega, tako da se netko (na smetlištu?) ne dočepa vaših privatnih podataka. Kao najveća tvrtka te vrste, koja izbriše pedeset tisuća mobitela svakodnevno, Blancco jako dobro zna čiji mobiteli se najčešće kvare – tako da im više nema pomoći.

Detaljno izvješće za prošlu godinu možete naći ovdje (PDF dokument).

A pobjednik je… nećete vjerovati… iPhone! Da, iPhone je mobitel koji se najviše kvari!

I to ne bilo koji iPhone, nego iPhone 6. Taj klasični model bi završio na servisu – u čak 26% slučajeva. Vrlo loše su prošle i varijante 6S te 6(S) Plus – one bi postale zrele za popravak u 14 odnosno 9 posto slučajeva.

iPhone 7 (Plus) također nije baš pouzdan – završio bi na servisu u 8 odnosno 9% slučajeva. Otprilike takav postotak vrijedi i za najnoviji iPhone 8 koji se, u doba kada je ovo izvješće zaključeno, tek pojavio na tržištu – što znači da ubuduće možemo očekivati samo još gore rezultate.

Za usporedbu, sada već (pra)stari jeftini iPhone SE bilježi tek 6% posjeta servisu a stari, dobri iPhone 5 – tek dva posto.

Xiaomi Redmi 4

A u svijetu Androida? Mobitel koji se najviše kvari je – također iznenađenje! – jedan od najpopularnijih. Kvari se u 9% slučajeva – puno manje od nesretnog iPhonea 6 i sasvim usporedivo s iPhoneom 7.

A „pobjednik“ je – Xiaomi Redmi 4. Jedna od najpopularnijih mobitela na svijetu, koji dolazi od jednog od najuglednijih proizvođača!

Više od pet posto kvarova bilježe još samo dva modela, a oba od istog proizvođača – kineskog Lenova. To su Moto G5S Plus i Lenovo K8 Note. Četvrto mjesto drži Nokia 6.

Na Top 10 mobitela koji se najviše kvare još je jedan popularni Xiaomi – Redmi Y1 – a Xiaomi drži i drugo mjesto proizvođača čiji mobiteli najčešće završe na servisu – u čak 13 % slučajeva. Slijede Motorola (9%). LG (7%), Lenovo (6%) te spomenuti HMD Global (Nokia) sa 4%.

Ali jeste li primijetili da je Xiaomi na drugom mjestu? A tko je na prvom? Proizvođač koji proizvodi najviše mobitela – on drži čak pet mjesta na Top 10, s modelima Galaxy S7, S8+, S7 Active, S6 i S7 Edge.

Da, Samsung. Njegovi se mobiteli nađu na servisu u čak 34% slučajeva. Svaki treći Samsungov mobitel završi na servisu!

Vjerovali ili ne – to je još i dobar rezultat. Na prethodnom opitu, provedenom u trećem tromjesečju 2017., više od polovice Samsunga – 53% – bi ih završilo na popravku. A prije toga – u drugom tromjesečju – taj je postotak iznosio gotovo dvije trećine – 61%. Dakle, Samsung se popravlja.

Broken_Samsung

Od zanimljivih podataka, vrijedi izdvojiti i najčešće razloge kvarova. Oni su potpuno drugačiji na dvije platforme. Kod Androida, korisnici su se najviše tužili na pad performansi – to je bio razlog za 27% donošenja mobitela na servis. Puno rjeđe, korisnici bi se požalili na kameru, mikrofon, slušalice, zvučnik… uzorke kvarova u tri do pet posto slučajeva.

Vlasnici iPhonea svoje mobitele donose na servis najčešće zbog kvara bežičnih mreža – Bluetooth i Wi-Fi – a svi ostali uzroci kvarova odgovorni su za jedan-dva posto kvarova.

1 komentar

  1. Mobiteli su krasna stvar, mada bih radije imao Tablet sa mogućnošću telefona sa brojem, bar blizu A4 formata veličine i baterijom barem 4000 mAh? Tablet bi morao imati svoj ROM od najmanje 64 GB, sa SD Ramom od 128 GB na dalje?! Tada bi čovjek u jedno pločici imao zapravo sve potrebito, od telefona, skenera, Bluetooth printera za printanje! Svakako je, mada se čini nespretno telefonirati velikom pločom, čovjek mogao kupiti impulse za internet, dobiti 4G brzinu i više, sa mogućnošću komunikacije i spajanja sa drugim računalima na daljinu! Morao bi imati IPV6 protokol obavezno zbog mnogo više IP adresa u upotrebi, jer neće proći mnogo vremena a moći ćete na daljinu upravljati sa kućanskim aparatima i prije nego što krenete sa posla! Mogućnosti su neograničene, ali je potrebno učiti i znati!? Ovako, tablet-PC je vezan za Router i nepomičan, nije lako pokretan, a nošenje i Tableta i Mobitela postalo je pomalo zamorno!?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.