Danas smo dobili novi rekord. 2,42 milijardi eura – toliko je dosad iznosila rekordno visoka kazna koju je Europska komisija dosudila nekoj tehnološkoj tvrtki. Lani je toliko Google morao platiti. Još nije: tehnološki gigant još izvrdava, žali se, ali već tada smo najavili da ga čekaju nove kazne za zlouporabu monopola.

I evo je danas: novi rekord – kazna od 4,34 milijardi eura.

U obrazloženju kazne, navode se tri stvari koje je Google zahtijevao od proizvođača Android uređaja, zloupotrebljavajući svoj položaj:

  • da predinstaliraju aplikaciju Google Search i Googleov preglednik (Chrome) kao uvjet za dobivanje licence za Googleovu trgovinu aplikacijama (Play Store);
  • plaćao određene iznose nekim velikim proizvođačima i pružateljima usluga pokretne mreže pod uvjetom da na svojim uređajima predinstaliraju isključivo aplikaciju Google Search i
  • spriječio sve proizvođače koji su željeli predinstalirati Googleove aplikacije da prodaju pametne mobilne uređaje s alternativnim varijantama Androida koje nije odobrio Google (tkz. „Android forks”).

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: „U ovom je predmetu riječ o tri vrste ograničenja koja je Google nametnuo proizvođačima uređaja s operativnim sustavom Android i pružateljima usluga pokretne mreže kako bi osigurao da promet na uređajima s Androidom bude usmjeren prema Googleovoj tražilici. Na taj je način Google iskoristio Android kao sredstvo za učvršćivanje vladajućeg položaja svoje tražilice. Tim je praksama Google svojim konkurentima uskratio mogućnost tržišnog natjecanja na temelju kvalitete i inovativnosti.“

EU je naložio Googleu da u roku od 90 dana odvoji aplikaciju za pretragu i Chrome od Androida, ali nitko ne očekuje da će to i provesti – Google je već najavio da će se žaliti na odluku, što znači da nas još čekaju godine pravnog natezanja.

Čelnik Googlea Sundar Pichai je u današnjoj reakciji na blogu natuknuo kako bi zbog ove odluke Google mogao proizvođačima mobitela naplaćujunaplaćivati svoj softver.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.