Dosadila vam je usluga kojom spremate vašu glazbu, fotografije ili neke treće podatke u oblaku? Želite isprobati novu uslugu – privukla vas je neka nova mogućnost koju ona nudi, ili cijena, ili vam je naprosto dojadila stara?

Dosad bi se u takvom slučaju trebali naoružati živcima i strpljenjem. Najprije bi trebali preuzeti sve svoje podatke iz oblaka na vlastito računalo, a zatim ih pripremiti (formatirati) za drugačiji format koja koristi nova usluga.

Ubuduće nećemo morati. To je obećanje koje su jučer uputili četiri giganta informatičke industrije, koji su zajedno poduprli Data Transfer Project – zajednički standard koji omogućuje prebacivanje korisničkih podataka između različitih usluga u oblaku.

Microsoft OneDrive
Ako se odlučite prebacite svoje fotografije sa Google Photos na Microsoft OneDrive, ovako će to olakšati Data Transfer Project

Sva četiri tehnološka giganta jučer su objavili svoju podršku projektu kroz vlastita priopćenja: (abecednim redom) Facebook, Google, Microsoft i Twitter.

Svoju podršku je istodobno dalo i nekoliko manjih igrača – Flickr, Instagram, Remember the Milk i SmugMug – a kako se radi o open source projektu, svi su pozvani da se pridruže. Ostaje nam samo da se nadamo da će se tako i dogoditi, jer DTP (to je službena kratica projekta – ne treba ju pomiješati s desktop publishingom) zvuči kao nešto što ćemo prije ili kasnije zatrebati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.