Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj pokrenuo uslugu Voice over WiFi (VoWiFi), nadogradnju lani predstavljene VoLTE usluge.

Čemu ona služi? Vrlo jednostavno: na mjestima i u situacijama kada mobilna mreža nije dostupna – primjerice, u garažama, podrumima, u prekrcanim shopping centrima – mobitel će se automatski prespojiti sa 4G na Wi-Fi mrežu da bi se nastavio razgovor, zazvonio ili uspostavio vezu sa sugovornikom. Korisnik ne mora ništa napraviti – a neće ni primijetiti „ispadanje“ sa mreže, čak ni po kvaliteti zvuka.

VoWiFi radi potpuno automatski – ako imate aktivnu VoLTE uslugu i odgovarajući mobitel (u ovom trenutku je to samo jedan model: Samsung Galaxy S8 odnosno S8+, ali uskoro će ih biti više, preko softverske nadogradnje).

Usluga je posve besplatna, i takva će ostati još barem godinu dana, do 16. srpnja 2019. Naravno, pozivi neće biti besplatni – naplaćivat će se po istoj tarifi kao i „normalni“ telefonski pozivi preko mobilne mreže.

U odnosu na popularne usluge besplatnog telefoniranja preko Wi-Fi mreže – kao što su WhatsApp, Viber, Facebook Messenger ili Skype – VoWiFi nudi golemu prednost: jednostavnost uporabe (ne morate se prijavljivati na aplikaciju, korisničkim imenom i zaporkom; ne morate brinuti koristi li vaš sugovornik istu aplikaciju). Druga velika prednost je bolja kvaliteta zvuka – bolja, ali koliko će doista biti dobra, ovisi o kvaliteti Wi-Fi veze.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.