Koji mobitel nudi najbržu vezu s internetom? Donedavno, to je bilo čisto teoretsko pitanje jer svi su mobiteli nudili istu brzinu (preko istog operatera, ili Wi-Fi-ja) no više nije tako. Naime, tehnologije 4G pristupa se tako brzo mijenjaju da samo neki mobiteli podržavaju najnovije – i najbrže – veze.

A trenutačni šampion brzine je – Samsung Galaxy S9 (+). Nije to neko iznenađenje, obzirom da koristi najnoviji (dostupni) čip Qualcomm Snapdragon X20 LTE, te dvije posebne antene za hvatanje najbrže mobilne veze. Rezultat je prosječna brzina downloada od čak 38,9 Mbps (ali u SAD-u, ne kod nas). Po brzini ga slijedi Google Pixel 2 s 34,4 Mbps a svi modeli iPhonea zaostaju; samo najnoviji iPhone X na najbržoj mreži ide iznad 30 Mbps.

Ti rezultati, o kojima piše Bloomberg pozivajući se na tvrtku Ookla čiji je Speedtest najpopularniji alat za mjerenje brzine internetske veze na mobitelima, i isproban je na najmanje 20.000 mobitela.

Zanimljivo je da su rezultati objavljeni istodobno s TV reklamom Samsunga koja na američkom tržištu ismijava sporiji internet iPhonea.

Inače, u posljednjem javno objavljenom istraživanju brzine mobilnog interneta (u siječnju, prije izlaska S9), brzine iPhonea i Android mobitela su bile manje-više izjednačene: u otprilike pola zemalja svijeta  vodio je Apple a u drugoj polovici Android. Hrvatska, gdje su u to doba najpopularniji uređaji bili Galaxy S7 i S8, je gostoljubivija prema iPhoneima: njihova prosječna brzina downloada s mobilnog interneta iznosi 40,99 Mbps preko iPhonea, odnosno „samo“ 32,75 preko Android uređaja.

Zanimljivo je i da je prosječna brzina veća nego u SAD-u – što ne treba čuditi, obzirom na golemu površinu zemlje koju ondje treba pokriti signalom. Po brzini mobilnog pristupa, po Speedtestu je Hrvatska 25. na svijetu, ali ispred nje su druge (manje) zemlje regije: Albanija, Makedonija i Crna Gora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.