Jedan slučaj na Floridi razotkrio je opasnu razinu izloženosti mogućim prevarama i krađama u vezi sa SIM karticama mobitela. Tamošnja policija uhitila je Rickyja Handschumachera i osumnjičila ga za krađu, pranje novca i neovlašteno upadanje na računalo.

Kako piše KrebsOnSecurity, on se umrežio s najmanje još osam osoba kako bi krali SIM kartice i podatke korisnika koji bi od telekoma zatražili zamjenu kartica. Znali su ispunjavati i lažne zahtjeve za zamjenu kartica, ponekad u suradnji sa zaposlenicima u dućanima telekoma. Tako bi upadali na nove uređaje, mobitele korisnika koji nisu ništa sumnjali. Iskorištavali bi trenutak kada korisnici na svoje cloudove prijavljuju novi uređaj – često je tada potrebna dodatna verifikacija preko broja mobitela, a pritom dobiveni sigurnosni kod bi baš u tom trenutku hakeri ukrali i koristili za pristup virtualnim računima i cloudu korisnika.

Da se ne radi samo o lokalnom slučaju svjedoči podatak da su uhićene osobe u više američkih saveznih država. Prvi dokaz prikupljen je u Michiganu i to sasvim slučajno – jedna mama čula je svog sina kako se predstavlja kao dio korisničke službe velikog telekoma AT&T-a. Uslijedila je policijska istraga koja je razotkrila Handschumachera na Floridi i ostatak njihovog prevarantskog lanca. Za komunikaciju su koristili povjerljive chat servise Telegram i Discord.

Otkriveno je da su znali ukrasti i po 470.000 američkih dolara po jednom upadu. Pokušavali su krasti i Bitcoine od Tylera Winklevossa (poznati biznismen koji je s bratom blizancem Cameronom postao poznat 2004. kada su tužili Marka Zuckerberga da je ukrao njihovu ideju za stvaranje Facebooka). Nema dokaza da su uspjeli u toj krađi.

No, cijeli slučaj zorno prikazuje da zaštita preko SIM kartice nije uvijek 100 posto sigurna kako se često doživljava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.