Ne znate što je to Google Drive? Niste jedini – ima nas puno, premda ga zapravo svi koristimo. Google Drive je prostor u „oblacima“, na Googleovim računalima, kojeg koristimo da bi spremili svoje podatke: e-mail poruke (ako koristimo Gmail), fotografije (ako koristimo Google Photos), dokumente (ako koristimo Google Docs)…

Ako tog prostora uzmanjka (15 GB je besplatno!)  – ili ako namjerno koristimo Google Drive da bi na njega spremili datoteke – i do sada ste mogli platiti da bi na Googleove servere spremili veću količinu podataka, uvijek dostupnih online.

Tu uskače nova, danas predstavljena usluga Google One. Riječ je ustvari o plaćenom dijelu Google Drivea – ali po novim cijenama. Dosad ste za 100 GB prostora na Googleovim serverima morali plaćati 1,99 mjesečno i to ostaje isto. Novost je tri dolara za 200 GB, dok ste za svotu od 10 dolara mjesečno dobivali terabajt prostora – a sada 2 TB.

To su bile dobre vijesti, no ima i loša. Usluga Google One još nije dostupna u našim krajevima: zasad ju mogu koristiti samo Amerikanci. Šteta, jer Google 1 je povoljniji od konkurencije: Microsoftov OneDrive za dva dolara nudi dvostruko manje prostora; slično vrijedi i za Appleov iCloud (koji može biti povoljniji ako vam ne treba puno prostora: 50 GB plaćat ćete dolar mjesečno), dok Dropbox Plus košta najmanje 10 € mjesečno.

https://youtube.com/watch?v=lWyv1k-kRaQ

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.