Gotovo pola milijarde ljudi na svijetu ima toliko loš sluh da bi trebalo nositi slušni aparat. A ako vam to nije dovoljno loša vijest – taj broj se povećava, i do 2050. iznosit će 900 milijuna ljudi, upozorava WHO (Svjetska zdravstvena organizacija).

A ako vam nošenje slušnog aparata nije gnjavaža – njegovo usklađivanje s mobitelom jest. Stoga je dobra vijest da je Google odlučio uskočiti i izraditi specifikaciju za bežično povezivanje slušnih aparata s mobitelima. Novi standard nazvan je ASHA (Audio Streaming for Hearing Aids) a temelji se na Bluetooth LE protokolu.

Pojednostavit će život osobama sa slušnim problemima jer će omogućiti automatsko spajanje i uparivanje mobitela sa slušnim aparatima te njihovo korištenje za telefonske razgovore, slušanje glazbe i sve ostalo što čujete s mobitela.

Googleov hardverski partner na izvedbi novog standarda je danski GN, jedan od vodećih svjetskih proizvođača slušnih pomagala.

Usput budi rečeno, Apple je već odavno napravio nešto slično: još za iPhone 4s ponudio je korištenje slušnih pomagala s oznakom Made for iPhone.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.