Tesla Elona Muska i dalje slovi kao najpopularniji brend električnih automobila. No, Tesla ima i niz poteškoća u kašnjenju isporuka, profitabilnosti i sve boljoj konkurenciji. A sada ima i još jednog suparnika, iako pomalo neočekivanog. Iz Rusije stiže – CV-1, retro električni automobil kojeg je napravila tvrtka Kalašnjikov! Dakako, ta je tvrtka više poznatija po svom slavnom oružju kalašnjikovu (AK-47), no zapad sada otkriva da Rusi žele izazvati Teslu. Iz Kalašnjikova tvrde da su kreirali najmoderniji superautomobil.

“Naš CV-1 ima niz složenih sustava i tehnologiju kojom možemo stati uz bok najboljih svjetskih proizvođača električnih automobila poput Tesle”, pohvalili su se Rusi.

Na svečanom događaju u blizini Moskve predstavili su prototip CV-1 – svjetloplavi dragulj koji biste na prvi pogled prije smjestili u muzej, nego u katalog nove linije električnih automobila. Dizajn je izravno posuđen od slavnog ruskog kompaktnog vozila IZh 2125 “Kombi”, iz 1973. godine, preteče Lade Samare iz 80-ih.

No, Rusi se ne šale, tvrde da će njihov CV-1 (jednom kada ga posve dovrše) biti višestruko brži od dosadašnjih Kalašnjikovih pokušaja električnih vozila te da će imati autonomiju od 350 km vožnje s jednim punjenjem.

BBC piše da tvrtka Kalašnjikov pokušava promijeniti svoju sliku u javnosti pa rade sve širu liniju proizvoda, uključujući i robote, odjeću, kišobrane, maske za mobitele…

Mnogi su s podsmijehom dočekali njihov koncept električnog automobila, a to se odnosi i na domaću publiku. Neki su im na Facebook stranici pisali šale poput “Vaši su tenkovi super, ali bolje da ih držite dalje od automobila”, “Super vam je ovaj zombi dizajn”, “Ovo stvarno izgleda kao ubojica Tesle! Nema sumnje!”, “Kako se drži Tesla? Jesu im već pale dionice?”, “Ovo je stvarna fotografija, nije šala, gotov si Elone!”…

A samo tjedan ranije ista je kompanija izazvala pažnju svojim divovskim robotom Igorekom. I robusni Igorek od 4,5 tone visok 4 metra više izgleda kao da je stigao s nacrta iz prošlog stoljeća, nego da se radi o posljednjem kriku sofisticirane tehnologije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.