Na IFA sajmu u Berlinu LG i Samsung predstavili su prve modele s najvećom razlučivošću (dosad).

Samsung je otkrio svoju liniju Q900R QLED 8K s tehnologijom poboljšanja slike na 8K razlučivost pomoću umjetne inteligencije. Dostupne su verzije u četiri veličine zaslona, od 65, 75, 82 i 85 inča. Tu su i 8K tehnologije poboljšanja, Real 8K Resolution, Q HDR 8K i Quantum Processor 8K. U distribuciju po Europi idu tijekom rujna.

„Sretni smo što smo napokon Q900R predstavili svim korisnicima i sigurni smo da će doživjeti ništa manje od sjajne boje, jasnoće slike i zvuka na svim našim novim modelima koji imaju mogućnost za 8K rezoluciju.“, izjavio je na predstavljanju Jongsuk Chu, viši potpredsjednik poslovne jedinice Visual Display tvrtke Samsung Electronics.

Iz Samsunga tvrde da njihova nova serija televizora postiže vrhunske standarde svjetlosti, na tragu filmskih studija. Q900 R linija prikazuje četiri puta više piksela, nego 4K UHD TV i 16 puta više piksela od punog HD TV-a. Q HDR 8K s HDR (High Dynamic Range) 10+, tehnologijom koja optimizira razinu svjetline televizora i također je ugrađena u novi Samsung QLED 8K.

U nedostatku više 8K sadržaja u ovakvih televizorima prvo bi najviše mogli uživati – ljubitelji video-igara.

LG 8K OLED
LG 8K OLED TV

Dan ranije u Berlinu je svoj 8K televizor predstavio i LG – 8K OLED TV. Ovo je golemi 88-inčni televizor razlučivosti 7680*4320 piksela. S obzirom na tako veliku rezoluciju niti nema puno smisla gledati sadržaj na ekranima manjim od 80 inča. LG na IFA-i nije ponudio puno više informacije o značajkama ovog impresivnog televizora, a za očekivati je da jednom kada stigne u trgovine dođe s prilično visokom cijenom i to više desetaka tisuća eura.

„LG-ev prvi 8K OLED TV je vrhunac tehnološkog postignuća i sljedeći evolucijski korak u tehnologiji prikaza. 4K OLED-i imali su veliku ulogu u preoblikovanju TV industrije, a LG je uvjeren kako će 8K OLED učiniti isto,“ rekao je Brian Kwon, predsjednik kompanije LG Home Entertainment.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.